2. Dani Petra Preradovića u POU Dom na žalu u Preku

2. Dani Petra Preradovića u POU Dom na žalu u Preku

PREKO – Općina Preko i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru 17. svibnja u POU Dom na žalu u Preku priređuju 2. Dane Petra Preradovića.

Petar Preradović, pjesnik i vojnik, uz Ivana Mažuranića i Stanka Vraza, najistaknutiji i najpopularniji književnik hrvatskoga romantizma, ostavio je neizbrisiv trag u Zadru i na otoku Ugljanu. Točnije, u Malom Lukoranu!

Iz svega dosad poznatog, znanstveno utemeljenog ili, pak, prisutnog u predaji, Petar Preradović na otok Ugljan nije došao slučajno. Kao vojnik službovao je u Zadru, gdje je upoznao prvu suprugu Pavicu de Ponte. Iako je već 1846. napustio zadarski kraj i vjerojatno više nikad nije došao na Ugljan, svoj ladanjski boravak u Malom Lukoranu u kući obitelji de Ponte „ovjekovječio“ je budnicom „Zora puca, bit će dana“.

Uz sjećanje i zahvalu, 18. kolovoza prošle godine, na obljetnicu pjesnikove smrti, na mulu pokraj ljetnikovca obitelji de Ponte Općina Preko postavila je mozaik-klupu koju je osmislila i izradila gospođa Božica Kliman, a stanovnici Malog Lukorana odmah su je nazvali “Petrova klupa”.

Petra Preradovića priosjećamo se i sada, kada se diljem Hrvatske obilježava 200. godišnjica rođenja. U programu u POU Dom na žalu, koji počinje u 18 sati, sudjelovat će prof. dr. sc. Tihomil Maštrović s temom „Vječno šume vode oko Lukorana…” (Hrvatske teme u književnom opusu Paule pl. Preradović). Ivica Matešić Jeremija,  brigadir, govorit će o  „Školovanju hrvatskih časnika na Terezijanskoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu“, prof. dr. sc. Robert Bacalja o temi „Preradović i Zadar“, a Igor Černigoj predstavit će marku i poštanski žig u povodu 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića.