Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Javna rasprava o prostornom planu u sjeni sukoba Brižića i Smuda

PREKO – Ponovna javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Preko ostala je u sjeni sukoba prijatelja i stranačkih kolega načelnika Preka Jure Brižića i ravnatelja OŠ Valentina Klarina Kristijana Smuda.

Njihova viđenja raskrstila su se na novim otočnim cestama, a poglavito novom ulazu u Preko koji bi se trebao raditi preko privatnih parcela nezadovoljnih mještana koji su načelniku u dopisu najavili, a potom na raspravi potvrdili, da ne daju ni centimentra svoje zemlje.
Na raspravi u srijedu prijepodne u Općini Preko pojavilo se pedesetak mještana, što domaćih, što vikendaša od Preka do Mulina i svi su tražili objašnjenja i imali neke primjedbe na novi prostorni plan.
– Općina Preko u novi prostorni plan ucrtala je ceste od kojih je pola sada nepostojećih, a postojeće se šire na 9-10 metara, do nezamislivih razmjera za malo otočno mjesto, kaže Smud te dodaje kako ne zna kome se točno pogoduje, ali da tu nisu čista posla. Prva javna rasprava na istu temu održana je u prosincu prošle godine, a tada je na prostorni plan stiglo 135 primjedbi, u ponovljenom su uvažene 43, od čega je, tvrdi Smud, čak deset stiglo od zaposlenika općine, među kojima i tri načelnikove te jedna načelnikova oca. Četrdesetak primjedbi je djelomično uvaženo, a ostale su odbačene.
– Mi smo se žalili na novi ulaz u Preko s kojim se ne slaže 90 posto mještana, a jedino se načelnik slaže jer vodi do njegove kuće pa će se moći parkirati točno ispred, kaže Smud pa iznosi još ozbiljnije optužbe na račun načelnika.
Kaže kako ga je Brižić, nakon što su mještani koji nisu zadovoljni prostornim planom potpisali zajedničku izjavu, a među kojima i on, zvao te mu počeo prijetiti i spominjati kako mu je za godinu dana reizbor na mjestu ravnatelja u školi te će se on preko školskog odbora pobrinuti da ne bude izabran, a nakon čega su, priznaje, pale neke teške riječi.
– Vjerojatno je mislio da će me ucijeniti i da ću pognuti glavu, ali to me samo još više ražestilo. Ja ne patim od pozicija i ne moram biti ravnatelj, mene opet čeka mjesto u školi i rad s djecom, kaže Smud.
Gdje bi trebao biti novi ulaz u Preko, ako ne tamo gdje je predložen, Smud kaže kako je to na projektantu, tvrtki Block projekt, da osmisli, a ne mještanima.
– Problem je što ovaj sada predloženi nema nikavu svrhu, on nigdje ne vodi, jer kad dođe do pola mjesta opet dolazi do suženja, valjda se radi samo za načelnika i još par moćnika za neke njihove buduće planove, oštar je Smud.
Načelnik Općine Preko Jure Brižić odlučno odbacuje optužbe svog stranačkog kolege te kaže kako je ljudima najveći problem što je taj ulaz baš ispred njegove kuće.
– Pa zar mislite da bih ja, s dvoje male djece, njima ispred kuće napravio igralište na cesti. Mislim da nijedan normalan čovjek nema interesa napraviti to svojoj djeci, da im se nešto dogodi, nikad si ne bih oprostio, kaže prvi čovjek Preka i napominje kako Smud čak niti nema zemlju na spornim parcelama nego njegov ujak.
– Nakon što su uvrštene primjedbe poslije prvog javnog uvida, napravili smo drugi javni uvid koji nismo dužni organizirati, ali smo se na to odlučili upravo zato što se zadire u privatno vlasništvo. Promet je u Preku veliki problem i mi ga jednostavno moramo riješiti ako se želimo dalje razvijati, osobito turistički. Problem ulaza u Preko još je 2013. počeo rješavati Ante Jerolimov te je izradio prijedlog koji je čak zadirao u privatno vlasništvo oko kuća, a sada bi on počeo u blizini skretanja prema sv. Mihovilu i prelazio preko parcela na kojima su sada masline, smokve i nešto malo poljoprivrede. Bez rješavanja cesta i pristupnog puta ne može se koristiti ni građevinsko zemljište, dodaje Brižić te napominje kako se ni od koga ne traži da zemlju ustupi besplatno.
– Njima će se platiti njihova zemlja, pa čak i u slučajevima izvlaštenja, vlasniku zemlje se plaća, naravno po cijeni koju procijeni sudski vještak. Eto, nakon burne jutrošnje rasprave doživio sam i to da me zvao jedan mještanin koji je bio na raspravi i ispričao mi se zbog neprimjerene reakcije, kaže Brižić dodajući kako će nakon ovog uvida koji traje do 14. svibnja ponovno vidjeti mogu li se još neke primjedbe uvrstiti, a ako bude potrebe, javni uvid organizirat će se i treći put.
Cijela priča trebala bi doći i do župana Božidara Longina jer će, kako najavljuje,  Kristijan Smud službenim dopisom ići i prema županu Longinu, pročelniku za društvene djelatnosti Ivanu Šimuniću i županijskom Odboru za obrazovanje te će tražiti očitovanje o tome na što je načelnik Preka mislio u svojim prijetnjama.
– Ja jesam član HDZ-a, ali to ne znači da ne mogu misliti svojom glavom, kaže Smud.
Načelnik Brižić očitovao se o optužbama za prijetnje ravnatelju škole Smudu.
– Županija u školskom odboru ima tri od sedam predstavnika tako da nemamo niti većinu pa stoga ja ni ne mogu utjecati na njegov izbor za ravnatelja. Te su prijetnje izmišljene jer mu za godinu dana ističe mandat pa se vjerojatno uplašio, zaključio je načelnik Preka. (vm/al Zadarski list)