Tkon: Predavanje o sušenju borovih šuma i pojavi potkornjaka

Tkon: Predavanje o sušenju borovih šuma i pojavi potkornjaka

TKON – Udruga šumoposjednika Crnika-Tkon i Općina Tkon, u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, Sektor za šumarstvo, organiziraju predavanje „Sušenje borovih šuma – pojava potkornjaka, opasnih štetnika borovih sastojina“.

Na području Dalmacije zabilježeno je sušenje borova jačeg intenziteta na više lokaliteta (Park šuma Marjan u Splitu, Korčula, Zadar, Biograd, Pašman, Brač…). Nakon analiza u entomološkom laboratoriju Hrvatskog šumarskog instituta utvrđeno je da je riječ o mediteranskom potkornjaku (Orthotomicus erosus), vrsti koja do sada nije imala gradacije na području Hrvatske.

Mediteranski potkornjak je kornjaš crvenkasto smeđe boje iz podporodice potkornjaka (Scolytinae). Izgledom i uzorkom hodnika koje buši nalik je na kod nas puno poznatijeg osmerozubog smrekovog potkornjaka (Ipstypographus L.) samo je puno manjih dimenzija, dužine od 2,7 do 3,5 mm.

Prirodno je rasprostranjen u Europi, na Bliskom istoku, središnjoj Aziji i Kini. Premda je rasprostranjen po cijeloj Europi, štete je do sada radio samo u toplim, mediteranskim predjelima.

Na području Turske, Francuske i Maroka ustanovljene su dvije generacije, tri ili četiri generacije u Tunisu i Južnoafričkoj Republici i tri do pet generacija u Izraelu gdje su imaga aktivni od ožujka do listopada. Kukac se pojavio i u SAD-u.

Predavanje u prostorijama Općine Tkon, Mulina 7, 15. svibnja u 10.30 sati održat će Ksenija Franulović, dipl. ing. šum., stručna savjetnica za šume šumoposjednka.
Organizatori pozivaju na predavanje šumoposjednike i ostale zainteresirane građane te predstavnike udruga, JLS-a, Zadarske županije i drugih interesnih skupina.
Fotografija Slobodna Dalmacija