Ekipi “Južani” iz Preka prvo mjesto na natjecanju u kuhanju žgvaceta

Ekipi “Južani” iz Preka prvo mjesto na natjecanju u kuhanju žgvaceta

PREKO – Ekipa “Južani” iz Preka osvojila je prvo mjesto na natjecanju u kuhanju žgvaceta koje se u sklopu 20. Dana masline Zadar u subotu, 5. svibnja održalo u Preku.

Na drugo mjesto plasirala se ekipa “Jarac” iz Lukorana, a treće je osvojila “Ulika” iz Medulina.

– Žiri, koji je predvodio poznati zadarski kuhar Renato Kraljev, “Južanima” je dodijelio 156 bodova, “Jarac” je dobio 142 boda, a gosti iz Medulina 124. Natjecalo se osam ekipa, uz tri pobjedničke, nastupili su – “Zmorac”, “Relax”, “Paićuša”, “Alavia” i “Roko” i svi su dali sve od sebe u pripremi žgvaceta od janjetine. “Jarac” iz Lukorana otišao je i korak dalje, osim žgvaceta  spremili su i pljukance i za to dobili pohvalu žirija, ali žgvacet ekipe “Južana” ipak je bio za nijansu bolji i donio im pobjednički pehar, kazao je Ivan Košta, direktor TZO Preko, koja je bila organizator natjecanja u kuhanju žgvaceta i stručnog izleta na otok Ugljan sudionika 20. Dana masline Zadar.

Organizator je ekipama osigurao 26 kilograma janjetine, 20 kilograma graška, korjenasto povrće, krumpir, pelate, maslinovo ulje, sol i papar, a začine koji su svakome žgvacetu dali “ono nešto” natjecatelji su donijeli sami.

Uz Koštu i Kraljeva, u žiriju su bili zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko, ravnatelj zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića, veliki gurman i kuhar amater, Davor Vidaković iz Ugljana, preški kuhari Roko Dunatov i Ante Jerolimov i nagrađivani omiški maslinar Edo Majić.

Dok su na preškoj rivi ekipe pripremale žgvacet, za maslinare pristigle iz svih dijelova Hrvatske bio je organiziran izlet u Muline i posjet Mulinskom tijesku, replici antičkog mlina, gdje je posađeno šest “maslina prijateljstva”. O dvomilenijskoj povijesti maslinarstva i uljarstva na otoku Ugljanu, gostima je govorio Mladen Lucin, a mr.sc. Šime Marcelić održao je radionicu o rezidbi maslina.

Kako je protekao stručni izlet na Ugljan i pripremanje žgvaceta, pogledajte u FOTOGALERIJI