Općina Preko ostaje u PEGASUS programu i u razdoblju 2020.-2025.

Općina Preko ostaje u PEGASUS programu i u razdoblju 2020.-2025.

PREKO – Općina Preko, kao partner u europskom projektu PEGASUS, koji se financira iz programa Interreg MED (Mediteranski program suradnje 2014.-2020.) sudjelovala je potkraj travnja na godišnjoj konferenciji u Rimu.

U dvodnevnom događanju sudjelovalo je više od 800 delegata iz cijele Europe, a glavne teme bile su vezane uz novo programskog razdbolje 2020.-2025. te ciljeve Europske unije vezane uz razvoj mediteranskih zemalja.

– Potkraj ove godine očekuje se posljednji poziv iz programskog razdbolja 2014.-2020., a Općina Preko dogovorila je s PEGASUS partnerima prijavu nastavka projekta te financiranje gradnje veće mikromreže na otoku, čime će se doprinijeti lokalnom razvoju i ostvariti izravna ušteda u potrošnji energije jer će mikromreža proizvoditi svu potrebnu eneriju koristeći obnovljivi izvor energije za neki od većih objekata na području općine te promovirati održivi razvoj, kazala je Dražena Strihić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove, koja je sudjelovala u radu dvodnevne konferencije u Rimu.

Interreg MED program osnovala je Europska unija s ciljem da bespovratnim sredstvima financira projekte u zemljama Mediterana kroz četiri glavna stupa i devet tematskih područja: plavi rast, zeleni rast, socijalno i kreativno, učinkovita gradnja, obnovljivi izvori energije, urbani transport, održivi turizam, zaštita biološke raznolikosti i upravljanje.