U sklopu 20. Dana masline izlet na Ugljan i “Žgvacet 2018.” u Preku

U sklopu 20. Dana masline izlet na Ugljan i “Žgvacet 2018.” u Preku

PREKO – Pripreme za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede održati u petak i subotu, 4. i 5. svibnja, u Zadru i na otoku Ugljanu, ulaze u završnicu, donosi Zadarski list.

Od ukupno 200 uzoraka iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine, znači ulja na tržištu. U kategoriji otvorenih samo šest ih nije ekstradjevičanskih, najviše je zlatnih – čak 68, zatim 14 srebrnih i 19 brončanih. U kategoriji pakovina samo dva ulja nisu ekstradjevičanska, a od ukupno 92 ulja, 84 ih je osvojilo zlato, dva srebro i četiri broncu.

– Ove godine nijedno ulje nije bilo nejestivo, lampante, što znači da je sezona bila dobra, ali i da sve više naših maslinara koristi agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način, kaže kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo.

Prvog dana, 4. svibnja, odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018.

Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“ posthumno dobiva Prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu.
 
Priznanje „Stanko Ožanić“ uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši, a priznanje „Maslinarsko srce“ bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri.
 
Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub.
 
Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, mag, ing. agr., asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.
 
Drugog dana, u subotu, 5. svibnja, predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Dio sudionika obići će „Mulinski tijesak“ – repliku antičkog mlina, a oni koji će se natjecati u pripremi žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine, ostaju će u središtu Preka, gdje će se održati treće po redu natjecanje “Žgvacet 2018.”. Sudjelovanje su već potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara i Bara iz Crne Gore.
 
Ovaj gastronomski događaj odvijat će se pod kuharskom palicom kuharskog profesora Renata Kraljeva.
 
U sklopu stručnog izleta Mladen Lucin održat će kratku prezentaciju o „Mulinskom tijesku“, a prezentaciju rezidbe maslina u masliniku u Preku demonstrirat će mr.sc. Šime Marcelić. 
 
Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta,  ručak i progodni program. Povratak brodom u Zadar bit će u 16 sati.
 
Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinova ulja i proglašenje Šampiona 20. međunarodnih Dana masline Zadar 2018., bit će u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.