Iseljenici skupili novac za popravak zidova u sutomiškoj crkvi

Iseljenici skupili novac za popravak zidova u sutomiškoj crkvi

SUTOMIŠĆICA – Petnaesti, jubilarni “Dinner dance” okupio je u na večeri u hrvatskom restoranu “La Fortuna” u New Jerseyju iseljeničke obitelji u New Yorku i New Jersejyu.
 
U organizaciji Društva Sveta Eufemija, zajednice iseljenih Hrvata iz Sutomišćice i Poljane, uz zabavu, ples i tradicionalna hrvatska jela, godišnje druženje bila je još jedna prilika da iseljenici na lutriji i dobrovoljnim prilozima prikupe novac za pomoć starome kraju.
 
– Prikupili smo dovoljno novca za početak radova na unutrašnjim zidovima crkve sv. Eufemije u Sutomišćici koji su puni vode i vlage. To se godinama nije popravljalo i došlo je vrijeme da se počne realizirati i taj projekt, javlja nam  Vesna Dužić, koja s Walterom Blasicem i Dianom Dunatov već 15 godina organizira godišnja humanitarna okupljanja za pomoć crkvi u Sutomišćici. Dodaje kako im u tome pomažu i brojni sponzori i donatori.  
 
Na večeri u restoranu Ojdane i Jere Kursara bilo je više od 200 uzvanika svih generacija, zabavljali su ih Branko Lerga i grupa Nova i Damir Radov na harmonici.
 
– To je zapravo pravi obiteljski dan, nastojimo da se tradicija ne prekine, posebno zbog djece. Želimo im pokazati običaje našega rodnog kraja, tako da oni nastave  slaviti na isti način.  Imamo i  goste koji nisu iz Poljane i Sutomišćice, a dolaze jer vole se družiti s nama. Uglavnom su to obitelji iz Zadra i okolice, s drugih otoka, i Amerikanci koji su povezani s nama. U restoranu La Fortuna spremaju se isključivo hrvatska jela, a naše žene pripreme domaće kolače.  Plesalo se i pjevalo, a pjesma koju je napisao moj tata Virgilio Urbancic, a otpjevao Željko Franin – “Moja Poljana”, i “Čeznjo moja, Sutomišćica” koju je napisao Tomislav Mihatov, a izveo Darko Špar, svima je izmamila suze, kaže gospođa Dužić i ističe kako se i ove godine povlačio konop, a pobijedila je ekipa Sutomišćice.
 
Uz donacije Društva Sveta Eufemija, koje premašuju 100.000 dolara, na istoimenoj sutomiškoj crkvi dosad je napravljen novi krov, kupljeno zvono, luster, fasada, novi razglas, unutarnja ulazna vrata,  obnovljena je sakristija, ugrađena klima…