U Gradskoj loži predstavljena knjiga Jasne Marcelić

U Gradskoj loži predstavljena knjiga Jasne Marcelić

U sklopu Dana Zadarske županije, u četvrtak 19. travnja 2018. godine u Gradskoj loži u Zadru, održano je predstavljanje knjige ‘Václav Havel – politička biografija’, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca. Promocija knjige održana je u organizaciji Zadarske županije, Općine Preko, Hrvatsko-češkog društva i Udruge za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa OKO JADRANA, a knjigu su predstavili prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, Kristýna Rygolová te autori Jasna Marcelić i Marijan Lipovac.

Prvu političku biografiju Václava Havela na hrvatskom jeziku objavili su Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa iz Zagreba. Riječ je o prvoj knjizi na hrvatskom jeziku posvećenoj političkom djelovanju i idejama češkog književnika, političara i državnika Václava Havela (1936. – 2011.), disidenta i političkog zatvorenika koji je kao vođa Baršunaste revolucije 1989. predvodio rušenje komunističkog režima u Čehoslovačkoj i postao njen predsjednik, a nakon dezintegracije te države i prvi predsjednik samostalne Češke.

Književni povjesničar i kroatolog Tihomil Maštrović, nekadašnji voditelj Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i bivši glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u uvodu je iznio pregled hrvatsko-čeških veza kroz povijest. Knjigu ‘Václav Havel – politička biografija’ nazvao je vrijednim doprinosom hrvatsko-češkim vezama, ali i dobrim političkim priručnikom iz kojeg je moguće izvući mnoge pouke jer pomno prikazuje Havelovo političko djelovanje, spomenuvši njegovu podršku hrvatskoj borbi za slobodu i samostalnost.

Lektorica češkog jezika na Sveučilištu u Zadru Kristýna Rygolová govorila je o osobnom doživljaju Vaclava Havela dok je živjela u Češkoj. „Iako sam u tom razdoblju bila još dosta mlada i politika me nije zanimala, mogla sam osjetiti pozitivnu vibraciju oko Havela i njegov osjećaj samosvijesti“, rekla je Rygolova spomenuvši i Havelovu potporu Hrvatskoj u vrijeme srpske agresije. „Havel je osjetio da se treba založiti za napadnutu Hrvatsku, jer je imao duboko etičko uporište. Imao je hrabrost i snagu založiti se za slobodu“.

Koautorica knjige Jasna Marcelić za Havela je kazala da je bio čovjek koji je režirao i uvelike utjecao na jednu od ‘divnijih revolucija’ 20. stoljeća, čiji bi životni put bio predložak za scenarij drame kafkijanskog apsurda kojeg je živio. „Havelova dimenzija snažne duhovne slobode umjetnika, pisca dramatičara, političkog esejista, ni danas ne gubi svoj smisao“, rekla je Jasna Marcelić koja je govoreći o Havelovom političkom profilu istaknula njegovu privrženost idealima slobode, istine i demokracije.

Marijan Lipovac, suautor knjige i predsjednik Hrvatsko-češkog društva, istaknuo je da se radi o osmoj knjizi u izdanju ove udruge koja Havela sustavno popularizira još od vremena dok je bio predsjednik. Spomenuo je prijedlog Hrvatsko-češkog društva da jedna ulica u Zagrebu dobije ime Václava Havela, čime bi, uz Ulicu Tomáša Masaryka, Zagreb imao dvije ulice imenovane po češkim predsjednicima. „Václav Havel je osoba čiji život vrijedi proučavati i koliko je moguće nasljedovati kao ideal državnika-intelektualca. Svako vrijeme treba svog Havela, a u današnje vrijeme se čini kao da nam osoba njegova kalibra na europskoj i svjetskoj političkoj sceni posebno nedostaje. Havel je jedan od najvećih čeških političkih velikana, jedan od onih kakve Hrvati nisu imali i na kojima s razlogom mogu zavidjeti Česima, kao što su još i Tomáš Masaryk i Karlo IV.“, poručio je Lipovac.

Autori u knjizi opisuju Havelovo političko djelovanje, počevši od bavljenja politički obojenim temama u dramama i pjesmama pa do angažmana u Praškom proljeću 1968. i disidentskog razdoblja tijekom kojeg je bio proganjan, hapšen i zatvaran. Detaljno je opisan njegov put prema angažmanu u aktivnoj politici, kao i tijek Baršunaste revolucije, kolaps režima i izbor Havela na mjesto predsjednika Čehoslovačke potkraj 1989. godine.

Razdoblja u kojem je Václav Havel obnašao dužnost šefa države (1989.–2003.) opisano je prema pojedinim temama u zasebnim poglavljima: Lustracija, Prijelaz s državne na tržišnu privredu, Dezintegracija Čehoslovačke, Susreti sa stranim državnicima, Odlazak sovjetskih vojnika i ukidanje Varšavskog pakta, Havelov odnos prema NATO-u, Havel i ujedinjena Europa, Češko-njemačko pomirenje, Václav Havel o politici, Václav Havel o demokraciji, Václav Havel kao glasnogovornik postkomunističkih zemalja i Dva Václava – Havel i Klaus.
Posebno poglavlje posvećeno je Havelovom odnosu prema Hrvatskoj i ratovima u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je istaknuta njegova potpora Hrvatskoj, BiH i Kosovu kao žrtvama srpske agresije, uz kritičan stav prema neodlučnosti međunarodne zajednice da zaustavi Slobodana Miloševića kojeg je uspoređivao s Hitlerom. Velik prostor posvećen je Havelovim aktivnostima, ali i idejama, stavovima i razmišljanjima, uz mnoštvo citata iz njegovih eseja, govora i intervjua.

Ovdje pogledajte FOTOGALERIJU s promocije knjige.