“Ime Senka Sorića bit će zlatnim slovima zapisano u kulturi Preka”

“Ime Senka Sorića bit će zlatnim slovima zapisano u kulturi Preka”

PREKO – Obitelj, prijatelji, štovatelji i suradnici i prisjetili su se još jednom u četvrtak navečer u velikoj dvorani Kazališta lutaka u Zadru velikoga preškog i zadarskog umjetnika Senka Sorića koji je iznenada preminuo 23. studenoga prošle godine.
 
U programu nazvanom “Druženje sa Senkom Sorićem” načelnik Općine Preko Jure Brižić naglasio je kako je “Senko bio neumoran istraživač tradicijskog života rodnoga Preka i Ugljana koji je želio sačuvati od zaborava i prenijeti ga generacijama koje dolaze”. 
 
– Senka Sorića, iznimnog čovjeka koji je mnogim Prečanima obilježio dio života i svojim radom oplemenio sredinu iz koje je potekao, pamtit ćemo ponajprije kao vrsnoga fotografa, ali i zaštitnika i štovatelja kulturne i tradicijske baštine rodnoga Preka, dodao je Brižić, a županijski pročelnik za kulturu Ivan Šimunić podsjetio je kako je Zadarska županija prije 15 godina Sorića nagradila županijskim priznanjem.
 
– Otišao je dobri duh Preka ostavivši svojim suradnicima u naslijeđe veliku zadaću da nastave čuvati tradicijsku baštinu otoka, da nastave pričati priču o otočanima, o životu, o ljepoti, o ljubavi, kazao je Šimunić.
 
O godinama prijateljevanja i suradnje sa Senkom Sorićem govorio je i prof. dr. Robert Bacalja, ustvrdivši da je “teško pronaći pravu riječ za tako bliskog prijatelja, dragog kolegu i suradnika s kojim smo proveli mnoge sretne trenutke, pokretali različite projekte, cijelo vrijeme uz njegovu potporu, potporu neizmjrne snage koja je s toliko entuzijazma i odricanja svoj život posvetila ljubavi za kulturu, za naš otočni život, cijelu našu hrvatsku baštinu”.
 
– U tome si nam bio mentor, pravi putokaz na našim životnim putovima. Ali nešto Senka izdvaja kao neponovljivu i nezamjenjivu osobu u kulturi uopće, a to je želja da mladi naraštaj upije znakove zavičaja, baštinu, folklor, ljubav za domovinu. Bio je pravi pedagog. Tih, a tako uspješan i uvijek je prilazio očinski, s toplim riječima. Bio je inicijator kulturne renesanse u Preku, rekao je Bacalja te ustvrdio kako će ime Senka Sorića ostati zlatnim slovima zapisano u kulturi Preka.
 
Voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja u Zadru dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić prisjetila se brojnih zajedničkih događanja i projekata na kojima je surađivala sa Senkom Sorićem.  
 
– Bio je iznimno karakteran čovjek kojeg su krasili zdrav humor, ležernost, spontanost, nenametljivost. Strpljiv, samozatajan i maksimalno angažiran u svom radu. Imao je izražen senzibilitet za čovjeka, a posebno za žene, kazala je te naglasila kako je osobito štovao preške lavandijere i želio sačuvati sjećanje na njihov težak život.
 
Program večeri sjećanja osmislila je dramska umjetnica Milena Dundov, a u uprizorenju kratkih priča i igrokaza Senka Sorića sudjelovali su Udruga žena Luzor, Jakov Kačan i Matia i Roko Pažanin.
 
Večer sjećanja “Druženje sa Senkom Sorićem organizirali su Općina Preko, POU Dom na žalu i TZO Preko.