Pašmanki Zrinki Bačić nagrada „Utjecajne hrvatske žene“

Pašmanki Zrinki Bačić nagrada „Utjecajne hrvatske žene“

MRLJANE – Treću godinu zaredom, u povodu međunarodnog Dana žena, Mreža hrvatskih žena/Croatian Women’s Network, dodijelila je nagrade „Utjecajne hrvatske žene“ i „Buduće liderice“.

Treći put među 20-ak uspješnih žena nagradu je dobila i jedna Pašmanka, ovoga puta u kategoriji kultura i umjetnost – Zrinka Bačić, porijeklom iz Mrljana.

Gospođa Bačić 27 godina živi i radi u Italiji, cijelo desetljeće radila je u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici, a od 2007. zaposlena je u Veleposlanstvu RH u Rimu. Prije nje, nagrade osvojile Ljubica Cimera (2016.), rodom iz Mrljana, koja već 40-ak godina živi u Australiji, i Ana Matulić (2017.) iz Pašmana, koja sa suprugom Krstom uspješno vodi OPG Matulić.

Teško je pobrojati sve aktivnosti u promociji Hrvatske u Italiji u kojima je sudjelovala gospođa Bačić, počevši od devedesetih godina, kada je prikupljala pomoć za stradale u Domovinskom ratu. Iako je najaktivnija na području kulture i umjetnosti, 2012. godine u Rimu osniva hrvatsku nogometnu momčad „Croazia“ i začetnica je projekta „Nogometni turnir prijateljstva“ u kojemu sudjeluju brojna strana veleposlanstva.

– Sudjelovala sam u osnivanju i danas sam potpredsjednica kulturne udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. Iako je osnovana tek prije tri godine, udruga je pokrenula i ostvarila izniman broj uspješnih aktivnosti  na području očuvanja hrvatskoga jezika i kulture, povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, i to na puno širem geografskom području od Europe, promociji Hrvatske u Italiji i povezivanju dviju susjednih zemalja. Zahvaljujući svojim članovima koji na dragovoljnoj osnovi, ali s velikim entuzijazmom i ljubavlju spram domovine, djeluju na njezinu dobrobit i čast, udruga je dobitnica Večernjakove domovnice za 2017. godinu. Među ostalim, organiziramo programe namijenjene mladima, predstavljanje umjetnika iz Hrvatske i iseljeništva u Rimu, posebice mladih, kao doprinos promociji recentne hrvatske umjetnosti, književnosti i glazbe, navodi gospođa Bačić, koja je i potpredsjednica moliške udruge Jedna Musika, čiju je izložbu prošle godine u kolovozu predstavila u Pašmanu.

Pokrenula je mnoge humanitarne akcije i koncerte za potrebite u Hrvatskoj, a među aktivnostima koje posebno ističe su promocije njezina rodnog otoka Pašmana u Italiji.

– Tri puta Pašmanci su u Rimu predstavljali svoju turističku ponudu, dva puta ugostili smo i Škraping te  doveli Talijane na Sajam otočnih proizvoda u Tkon. Naša udruga Mozaik, koju su osnovale četiri žene, tri bodulice i jedna Splićanka, otvorena je za suradnju sa svima, a ja sam posebno, naravno, sklona svom otoku i vrijednim ljudima na Pašmanu koji itekako imaju što pokazati, smatra gospođa Bačić, koja je na dodjeli nagrada nosila maramu od recikliranih kravata s pleterom i glagoljicom, rad umjetnice Ane Kovačević.

Za Pašmanke, po svemu posebne i vrijedne žene, kaže da su nekad stvarno držale „tri kantuna kuće“.

– Evo, primjerice, moja majka, koja mi je uvijek bila uzor, dok je otac plovio, ona je i maltu miješala,  i obrađivala polje i odgajala djecu  Danas mlade žene na otoku nisu toliko aktivne,  u potpunosti su posvećene samo djeci i kući. Volim svoj otok, ali mišljenja sam da bi se žene morale više boriti za bolje pozicije jer one to mogu, samo trebaju imati volje i želje. Na otoku ima puno sposobnih žena, ali treba im potpore da izađu iz vlastite anonimnosti, tvrdi gospođa Bačić i kao pozitivan primjer svim mladim ženama ističe Anu Matulić iz Pašmana.

Dodaje kako su je na konferenciji koja je bila organizirana prije svečane dodjele nagrada pitali kako je moguće da sve uspijeva organizirati!? I zahtjevan posao i privatni život i brojne društvene aktivnosti.

– Prije svega, imam veliku volju i podršku moga supruga u odgoju naše troje djece i svim poslovima kojima se bavim. On uvijek kaže: “Nisam se oženio za Hrvatsku nego za tebe!!!“.  Radim u veleposlanstvu od 9 do 17 sati, poslije toga čekaju me obaveze majke i domaćice, a nakon 23 sata radim sve za udrugu. Ali ono što me najviše ispunjava jest ljubav za moju domovinu! Moram priznati, jedva čekam da se vratim na moj Pašman, a o tome već dulje vrijeme razmišlja i cijela moja obitelj…, kaže te napominje da nagradu posvećuje svojoj kraljici, majci Mladenki Bačić, na koju je iznimno ponosna, a ona ju je, između ostaloga, naučila da u životu treba biti borac i najviše je zaslužna za sve što je dosad postigla.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i broji više od pet stotina članica. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu. Nagrade su dodijeljene Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije, a ovogodišnje su dobitnice: Vesna Bosanac, Ksenija Abramović, Zrinka Bačić, Carolina Borojević, Antonella D’Antuono, Suzana Flanz, Gloria Jurešić, Zorka Kinda-Berlakovic, Sara Kolak, Đurđica Orepić, Anita Martinac, Josipa Petrunić, Marija Perić, Marija Selak, Nikolina Sesar, Branka Salopek Sondi, Ivana Tkalčić, Kathryn Tešija, Ana Tomašković, Ana Jurinjak Tušek i Tea Žakula.

Andrina Luić/Zadarski list

Fotografije Ivan Dabac