Američki milijunaš Jeff Blackard investitor projekta “Pašman rivijera”

Američki milijunaš Jeff Blackard investitor projekta “Pašman rivijera”

PAŠMAN – Prema pisanju Zadarskog lista, poznat je investitor 500 milijuna eura vrijednog projekta “Pašman rivijera” koji će se graditi na 260 hektara područja Južnog Pašmana. 

– Iako smo imali zainteresiranih za projekt, nepunih pola sata do isteka natječaja uopće nije bilo ponude. A onda je ponudu osobno donio predstavnik američke investitorske tvrtke Blackard Global, Inc. Principal Office, 401 Adriatik Pkwy Suite 700, MeKinney, Texas, rekao je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Vlasnik tvrtke je Amerikanac Jeff Blackard, milijunaš, građevinski poduzetnik, inženjer i filantrop, zaljubljenik u našu obalu i Dalmaciju, hrvatskoj javnosti poznat po tome što je vjernu repliku Supetra na otoku Braču “preselio” usred Teksasa i pretvorio je u turističku atrakciju.

–  Pred Općinskim vijećem Općine Pašman sada je donošenje odluke o pozivu zainteresiranog investitora za sudjelovanjem u dijelu II. natječaja i dostavu ponude. Investitor se obvezuje dokapitalizirati općinsku tvrtku Pašman rivijera kroz koju se projekt realizira sa 20 milijuna eura, a nakon toga mora pristupiti izradi Urbanističkog plana uređenja područja investicije, ističe Ćosić. Područje projekta ima netaknutu prirodu, nema građevina i nalazi se uz osam kilometara dugu obalu, ukupne površine oko 260 hektara. Oko 100 hektara je građevinsko područje, a 160 hektara su površine rekreativno-poljoprivredne namjene. Projekt će se razvijati u dvije faze. Realizacijom projekta trebalo bi se otvoriti nekoliko stotina stalnih radnih mjesta i tko zna koliko još sezonskih, ističe Ćosić.

Zemljište površine 260 hektara se ne prodaje već se daje u najam na razdoblje od 99 godina. Na 100 hektara zemljišta, čija je početna cijena 0,40 eura za metar četvorni, gradit će se turistički kapaciteti do maksimalno 4000 ležajeva. Poljoprivredno i horitkulturno zemljište od 155 hektara, kao i pet hektara zemljišta u građevinskom području za servisne namjene, daje u najam po cijeni od 0,01 eura po četvornom metru. Kad se to preračuna, investitor će Općini Pašman godišnje za zemljište plaćati oko 4,2 milijuna kuna.
 
Fotografija blackardglobal.net