Škraping: Ante Pešić Golub “preletio” stazu od Banja do Tkona

Škraping: Ante Pešić Golub “preletio” stazu od Banja do Tkona

TKON – Ante Pešić Golub iz Omiša četvrti je put pobjednik marathona, najteže i naduže dionice na Škrapingu! 

Najzahtjevniju stazu međunarodne trekking utrke od Banja do Tkona, dugu 45 kilometara, „preletio“ je za 5 sati i 56 minuta, a kao i svaki put dosad, posvetio ju je svome bolesnom sinu.

– Staza je bila iznimno zahtjevna, organizator se potrudio da nam zapapri, a sve je još otežavalo hladno i vjetrovito vrijeme. Službeno, trasa je bila duga 45 kilometara, ali u jednom dijelu nisam je mogao proći pa sam se vraćao i produžio je za još pet, šest kilometara, rekao je u cilju poznati omiški maratonac, koji je i ovoga puta, kako je naglasio, trčao u mislima na svoga sina i svu djecu rođenu sa srčanim manama.

Najpopularnija i najstarija otočna trekking utrka Škraping privukla je i ove godine na otok Pašman natjecatelje i rekreativce iz cijele Hrvatske, deset europskih zemalja i jednog trkača iz Južnoafričke Republike.

Iako se prijavilo 1466 natjecatelja, startninu uplatilo 1123, na startu u Banju i Tkonu bilo ih je 854. Kako je uime organizatora kazao Dino Smoljan, ravnatelj JKU Prvenj, loša vremenska prognoza bila je presudna za nedolazak  svih koji su se prijavili još prije mjesec dana.

– Ipak, vrijeme nije smetalo natjecateljima i gostima koji su stigli iz mnogih dijelova Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Italije… Raduje nas da je stiglo i mnogo šetača, obitelji s djecom sa susjednog otoka Ugljana, Zadra, Biograda i Šibenika. I na Sajam otočnih proizvoda odazvalo se gotovo svih 45 izlagača s devet otoka, uključujući najudaljenije Lastovo, Vis i Korčulu, tako da se utrka u svim kategorijama održala, kao i svi prateći programi, dodao je Smoljan.

U kategoriji marathon (45 km) drugi je u cilj utrčao Toni Torbarina (6:44:09), a treći Goran Perić (7:54:11). U disciplini challenger najbrži je bio Dragomir Čović (3:06:28), drugo mjesto osvojio je Slaven Ivančić (3:15:52), a treće Ivan Želalić (3:17:10). U najbrojnijoj kategoriji active prvi je Nikola Mijić (1:18:05), drugi Krešimir Dobrović (1:18:34) i treći Antun Kojundžić (1:18:49).

U novoj, light disciplini prva tri mjesta osvojila je obitelj Ozretić iz Splita, koja je prvi put bila na Škrapingu i prvi put se natjecala na trekking utrci, a stazu dugu šest kilometara prešli su za 1:15:53. 

Kako je bilo na Škrapingu i Sajmu otočnih proizvoda, pogledajte u FOTOGALERIJI