Vojku Škopiću iz Ugljana srebro na Festivalu maslina u Zagrebu

Vojku Škopiću iz Ugljana srebro na Festivalu maslina u Zagrebu

PREKO – Na jučer završenom 3. Festivalu maslina u Zagrebu, ugljanski maslinar Vojko Škopić osvojio je srebrnu medalju za monosortno ekstradjevičansko ulje. 

U konkurenciji 288 prijavljenih ulja iz svih dijelova jadranske Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, nagrađena su 192 maslinara, a Škopićevom ulju od leccino masline stručni oscjenjivački sud dodijelio je ukupno 87,66 bodova – pet za kemijsku analizu i 82,66 bodova za senzorsku.

– U posljednja tri mjeseca, ovo je treća medalja ta ulje od leccino masline. U Nadinu i u Vodicama osvojio sam zlato, sada srebro u jako velikoj konkurenciji u kojoj su dominirala ulja iz Istre. Zadovoljan sam ostvarenim uspjehom i nadam se dobrim rezultatima na našem otočnom natjecanju u Ugljanu u svibnju ove godine, komentirao je Škopić.

Na svečanoj dodjeli nagrada srebrnim medaljama okitili su se i ugljansko/istarski maslinari, bračni par Božica i Miomir Kliman, koji su se ove godine natjecali s monosortnim uljem dobivenim od maslina u istarskim maslinicima.

Na trodnevnom događanju na Zagrebačkom velesajmu najviše pažnje ipak su privukli izlagači maslinova ulja, sira, suvenira od maslinova drveta i prirodne kozmetike iz cijele Hrvatske. Drugi put zaredom službeni izlagač bila je i Općina Preko, koja je predstavila maslinarsku i turističku ponudu te proizvođače suvenira od kamena i maslinova drveta nagrađene oznakom Hrvatski otočni proizvod.

– Iako zbog lošeg vremena neki izlačači nisu došli i ponuda je bila slabija nego prošle godine, mi smo zadovoljni jer je na našem štandu uvijek bilo živo. Posebno bih pohvalio našu Učeničku zadrugu Mogunja, koja je prodala ulje dobiveno od maslina iz školskog maslinika, zatim kreme od smilja i uporabne predmete od drveta koje su izradili učenici predvođeni nastavnicom biologije i voditeljicom zadruge Jasminkom Dubravica. A naše učenice iz Poljane i Ugljana, Nina Ivanov i Antonia Stanić, sudjelovale su i u svečanoj dodjeli nagrada i na taj način promovorile naš otok, komentirao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Sličnog je mišljenja i direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta, koji je naglasio kako je Općina Preko na svom štandu predstavila tradiciju valoriziranu kroz turističku ponudu i male proizvođače – Kamen dizajn Mario iz Preka i OPG Otavijević iz Sutomišćice. 

– Naše dvije turističke zajednice najavile su i predstavile su Dane maslinovog ulja u Ugljanu 5. svibnja, zadarski Outdoor festival koji će 12. svibnja na području Preka  organizirati trail utrku u dvije kategorije – 8,7 i 20 kilometara, te treću utrku Gospodar otoka – uspon na sv. Mihovil, koja će se održati 19. svibnja u suradnji s Triatlon klubom Zadar, dodao je Košta.

Zapažena predavanja na Festivalu maslina održali su i Mladen Lucin, koji je govorio o nastavku projekta Avantura otok, te mag. ing. agr. Šime Marcelić kao predstavnik Sveučilišta u Zadru – “Cijepljenje (navrtanje) maslina”.

Inače, šampion 3. Festivala maslina u Zagrebu, s osvojenih 98,30 bodova, je poznati riječki odvjetnik Saša Poldan, koji se predstavio uljem dobivenim od sorte istarska črnica.

Kako je bilo na Festivalu maslina u Zagrebu i štandu Općine Preko, pogledajte u FOTOGALERIJI