I župan Longin podržao inicijativu o gradnji mosta Pašman – kopno

I župan Longin podržao inicijativu o gradnji mosta Pašman – kopno

PREKO – Inicijativu petorice otočnih načelnika Ugljana i Pašmana o gradnji mosta Pašman – kopno, podržao je je i župan Zadarske županije Božidar Longin.

Prema pisanju portala 057info, župan Longin o toj je temi posljednjih mjeseci više puta razgovarao s otočnim načelnicima i zaključili su da će podržati inicijativu, odnosno opciju povezivanja, s kojom se slože svi načelnici Ugljana i Pašmana. 

– Meni je drago da su načelnici preuzeli odgovornost i pokazali zajedništvo, a mi ćemo im pomoći u okviru naših nadležnosti da se taj predmet uputi resornom ministarstvu koje bi trebalo poduzeti daljnje korake, odnosno razmotriti mogućnosti financiranja projektne dokumentacije. Ključno je postići cilj – cestovno povezati kopno s otocima Pašman i Ugljan, ali svakako treba napomenuti da moguću gradnju mosta (ili tunela) treba pratiti i prometna infrastruktura na samim otocima, komentirao je Longin.

Most Pašman – kopno (Turanj) unesen je u Prostorni plan Zadarske županije te je time osiguran osnovni planski preduvjet ako bi se projekt realizirao. Također, unesena je i trasa planirane obilaznice primorskih mjesta južno od Zadra (Bibinja, Sukošana, Svetog Petra, Turnja, Svetog Filipa i Jakova, Biograda itd.) s izravnim planiranim spojem na most kopno – Pašman, koja bi znatno rasteretila sadašnju prometnicu i doprinijela sigurnosti prometa. Međutim, kako donosi portal 057info, realizacija prometne infrastrukture u nadležnosti je Hrvatskih cesta i vezana je uz njihove planske dokumente za naredno razdoblje, odnosno uz Program građenja i održavanja javnih cesta koji donosi Vlada RH. Spoj mosta s postojećom državnom cestom D8 također je u nadležnosti Hrvatskih cesta i realizirao bi se prema planovima prometnih stručnjaka uvažavajući sve posebnosti navedene lokacije.