Općinama Preko i Kali više od 3,5 milijuna kuna za nerazvrstane ceste

Općinama Preko i Kali više od 3,5 milijuna kuna za nerazvrstane ceste

PREKO – Načelnici i gradonačelnici 212 jedinica lokalne samouprave danas su u Zagrebu potpisali ugovore kojima će se sa 647,021.632 kuna kroz Program ruralnog razvoja  financirati projekti  gradnje i obnove lokalnih cesta, kolnika, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometne signalizacije. 

Riječ je o mjeri 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, a novac odlazi u 20 županija za gradnju novih, odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5000 stanovnika. 

Za projekte u Zadarskoj županiji odobreno je gotovo 24 milijuna kuna, i to otočnim općinama Preko i Kali te Zemuniku Donjem, Poličniku, Pakoštanima, Svetom Filipu i Jakovu i gradovima Benkovcu i Ninu.

– Našoj općini dodijeljeno je 1,174,287 kuna za gradnju pristupne ceste s pješačkom šetnicom na području Ugljana, odnosno uvale Suha, gdje će tvrtka Natura Adriatica graditi AgroCamping Resort. Projekt smo prijavili u prosincu 2016. godine, a odobren nam je cijeli iznos koji smo tražili. Sada, nakon što smo potpisali ugovor, slijedi raspisivanje javne nabave, a potom izbor izvođača. Nadam se da ćemo s radovima krenuti prije početka ljeta, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Općini Kali odobren je novac za gradnju i uređenje prometnih površina, zelenih površina i površinske oborinske odvodnje dijela Ulice kaljskih ribara i pomoraca čija je ukupna vrijednost od 2,4 milijuna kuna istovjetna iznosu potpore. 

Zbog iznimnog interesa korisnika i velikog broja zaprimljenih kvalitetnih projekata u okviru ove operacije donesena je odluka o povećanju raspoloživih sredstava za prijave pristigle na prvi natječaj sa 173 milijuna na 696 milijuna kuna, čime je niz visokokvalitetnih projekata dobio mogućnost za financiranje. 

– Sredstva iz Programa ruralnog razvoja nisu namijenjena samo za farme, pogone ili poljoprivrednu opremu, nego i za poboljšanje uvjeta života u ruralnim krajevima. Unapređenje infrastrukture znači unapređenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost i siguran put do njihova poljoprivrednog zemljišta, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u kojemu je Republici Hrvatskoj kroz 19 mjera do 2020. godine na raspolaganju 18 milijardi kuna.