Linija Tkon – Biograd uspostavljena u 5.30 sati trajektom “Kijevo”

Linija Tkon – Biograd uspostavljena u 5.30 sati trajektom “Kijevo”

TKON – Trajektni promet između Tkona i Biograda normaliziran je jutros u 5.30 sati.

Iz uprave državnog brodara priopćili su da je „jedini trajekt koji je mogao zamijeniti ‘Kijevo’, radi tehničkih karakteristika luka pristajanja, bio ‘Sis’ koji je održavao redovitu liniju Zadar – Iž – Rava i koji je u Biogradu mogao biti tek po završetku redovite linije u 20.45 sati“. 

– Zato su putnici preusmjeravani na linije iz Zadra. Dodatno, „Sis“ je bio u pripravnosti za prvo jutarnje putovanje iz Tkona u 5.30 sati, ali je tehnički problem na „Kijevu“ uspješno uklonjen i linija je uspostavljena prema redu plovidbe trajektom „Kijevo“. Napominjemo da je Jadrolinija, kao i svi ostali brodari, sukladno koncesijskom ugovoru, dužna osigurati zamjenski brod u roku od 24 sata, međutim, mi to gotovo u pravilu učinimo i puno prije. Odgovorno tvrdimo kako „Kijevo“ ispunjava sve zahtjeve i propise za održavanje linije koji su definirani koncesijskim ugovorom. Jadrolinija putnike na svim linijama prevozi uz poštivanje maksimalnih sigurnosnih standarda te je stoga ovakve neodgovorne izjave bespredmetno komentirati, poručili su iz uprave državnog brodara.

Podsjetimo, jučer su zbog kvara na motoru na trajektu “Kijevo”, stanovnici Tkona i drugih mjesta na Pašmanu od 16.20 sati ostali bez veze s kopnom.

Kako nam je potvrdio načelnik Općine Tkon Goran Mušćet, trajekt koji je trebao isploviti iz Tkona u Biograd u 16.20 sati, ostao je na vezu u tkonskoj luci, a putnici su upućeni na Preko, na trajekt za Zadar, odnosno u Biogradu za Gaženicu.

– Ne treba govoriti što to znači ponajprije za naše ljude koji rade u Biogradu i okolici, a sutra ujutro ni učenici neće moći u školu. Odmah sam kontaktirao Jadroliniju u Zadru, međutim, konkretnog odgovora nema, osim da se traži rješenje. Trajekt “Kijevo” ne bi ni smio ploviti jer su ljudi u kabinama ispod razine mora i po pravilniku taj trajekt ne bi ni smio prometovati. Nismo zadovoljni Jadrolinijom, more je naša cesta i za tu cestu se treba brinuti država, a Jadrolinija ne brine o našim potrebama, dodao je Mušćet.

Strahuje, kaže, da će im u zamjenu za “Kijevo” Jadrolinija poslati neadekvatan trajekt “Prizna”, koji nema salon niti neki drugi natkriveni prostor za putnike. Ističe kako su bili zadovoljni trajektom “Sis”, koji u posljednje vrijeme plovi prema drugim zadarskim otocima.