Kualjske maškare testamentom presudile krnevalu “Kalafonji”

Kualjske maškare testamentom presudile krnevalu “Kalafonji”

KALI – Koliko su posebni i drukčiji, Kaljani su još jednom pokazali organizirajući maškarani vikend i spaljivanje „dežurnog krivca“ krnevala tjedan dana prije svih drugih. 

– Budući da većina muškaraca radi na ribaricama, koje su sada na vezu, željeli smo da cijelo mjesto sudjeluje u karnevalu i zato je datum održavanja tradicionalnih Kualjskih maškara prilagođen njima. Jer cilj je da sudjeluje cijelo mjesto, odnosno da nas je što više. Maškare je i ovoga puta odlično organizirala Udruga Kualjska mladost, uz potporu mještana, Turističke zajednice i ostalih udruga, kaže Ina Kolega, direktorica TZO Kali.

Ističe kako je tradicija maškara u Kalima stara više od stotinu godina, a cijelo mjesto mjesecima se priprema i živi za karnevalski vikend koji u najribarskije mjesto na Jadranu privlači goste iz svih krajeva otoka Ugljana, susjednog Pašmana, Zadra i okolice.

U karnevalskoj povorci po središtu mjesta, koja je označila početak Kualjskih maškara u petak poslijepodne, sudjelovala je većina maskiranih grupa, oko 500 ljudi, a na prvoj zabavi u Domu uz Maju Šuput prodano je 720 karata, od 800, koliki je kapacitet dvorane. 

Za drugu večer, na kojoj je Kaljane zabavljao Mladen Grdović, prodalo se 790 karata, a u ponoć su se birale i najbolje maske. Među 26 prijavljenih karnevalskih grupa, prvo mjesto i 3000 kuna osvojila je maska ˝Radio i kazete˝ društva Škorpioni i Beštime, drugo mjesto „Bajkeri“ (društvo Žohari) i treće mjesto „Vlak smrti“ (grupa prijateljica). 

– Karnevalski vikend završio je u nedjelju dječjim maškarama i najzanimljivijom dijelom – čitanjem testamenta, osudom i spaljivanjem krnevala.  Ove godine to je bio „Kalafonja˝, jer je većini Kaljana kanalizacija gorući problem, iako su se u testamentu osvrnuli općenito na prilike u mjestu, za što su optužili izvršnu vlast, a načelniku općine bila je posvećena i hit-pjesma karnevala, dodala je Kolega te napomenula da je veliki prilog o Kualjskim maškarama emitiran i u nedjelju navečer u središnjoj informativnoj emisiji Nove TV. 

Kako je bilo na Kualjskim maškarama, pogledajte u fotogaleriji Barbare Kurtin