Projekt Grpašćak: 25 milijuna kuna za atraktivan posjetiteljski centar

Projekt Grpašćak: 25 milijuna kuna za atraktivan posjetiteljski centar

SALI/ZADAR – Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak, prvi projekt na Dugom otoku i u Parku prirode Telašćica koji se financira novcem Europske unije, predstavljen je u Kneževoj palači u Zadru.

– Projekt, vrijedan 25,223.715,89 kuna, koji Europska unija financira sa 13,153.622,55 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ulaganje je u Park prirode Telašćica u svrhu održivog korištenja prirode baštine, objasnila je Nikolina Baković, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Telašćica, koja je sa suradnicima tri godine radila na projektu.
Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak, koji bi trebao biti realiziran do 2020. godine,  podrazumijeva obnovu utvrde koju je 1911. godine sagradila Austro-Ugarska Monarhija na najvišoj hridi na Jadranu, (161 m) i koristila se kao vojna izvidnica austrougarske ratne mornarice. Centar će imati multimedijalne dvorane „Dvorana dobrog dupina“ te stalne muzejske izložbe „Uvala potopljenih jezera“, „Čuvar Tilaga“ i „Između dva plavetnila“ kao i suvenirnicu za plasman lokalnih proizvoda.Kao posebna atrakcija najavljuje se gradnja svojevrsnog mosta u staklu s kojeg će pucati pogled na cijeli Park prirode Telašćica, Kornate, klifove i  slano jezero Mir.
 
– Realizacijom projekta ostvarit će se puni potencijal Parka u svrhu njegovog očuvanja i promicanja prirodne i kulturne baštine, ali i razvoja područja s naglaskom na održivo korištenje prirodnih resursa. Iz šire perspektive, implementacija projekta će omogućiti gospodarski razvoj lokalne zajednice čime će se ostvariti povećanje životnog standarda, ali i stvoriti atraktivno područje za življenje rekao je ministar zaštite okoliša i energetike  Tomislav Ćorić.

Ravnateljica PP Telašćica najavila je i zapošljavanje troje ljudi te izrazila nadu da će nova turistička atrakcija potaknuti lokalno stanovništvo da proizvodi i plasira autohtone proizvode. 

– Završetkom projekta dobit ćemo konačni proizvod kojim ćemo postići da Park postane srce „zelenog turizma“ koji će potaknuti razvoj lokalne zajednice, podignuti razinu kvalitete sadržaja, proizvoda i usluga, korištenjem novih zelenih tehnologija. Također će svojim primjerom pokazati da smisao zaštite prirode nije odvajanje prirode od ljudi, nego da se može štititi prirodu, a istovremeno omogućiti valorizaciju područja u turističke, rekreativne i edukativne svrhe koristeći prirodna i kulturna bogatstva ovog područja kao dobru bazu za razvoj kvalitetnog, promišljenog i održivog turizma izjavila je Nikolina Baković.

Zoran Morović, načelnik Općine Sali, kazao je kako očekuju repozicioniranje Dugog otoka na ljestvici najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija. 

– Plaža Sakarun proglašena je jednom od dvadeset najljepših prirodnih svjetskih plaža, a kada Grpašćak bude gotov, mogao bi nam se dogoditi turistički uzlet koji, nažalost, ne prati i naša infrastruktura.  Najveće probleme imamo s vodoopskrbom i dovođenje vode s kopna za sve nas sada je najvažniji projekt, a njega ne možemo realizirati bez pomoći regionalne uprave i države. Realizacijom ovog projekta Grpašćak će postati nezaobilazna turistička točka na Dugom otoku. Trebao bi doprinijeti i rasterećenju Uvale Mir, koja je ljeti prenapučena turistima i tako gubi na ekskluzivnosti, ustvrdio je Morović.