Silba: 3. veljače tradicionalne silbenske maškare za velike i male

Silba: 3. veljače tradicionalne silbenske maškare za velike i male

SILBA – Na Silbi se ponovno sprema velika fešta – silbenske maškare, koje će se održati u subotu, 3. veljače, uz bogat i originalan program.

Na tom udaljenom otoku zadarskog arhipelaga već se cijelo stoljeće njeguje domaća karnevalska tradicija, pa će tako i ove godine Silba ponovno zaživjeti punim plućima u karnevalskim bojama i sadržajima.

– Naš je karneval za sve nas posebna prilika da se svi mi otočani zajedno družimo i proveselimo. To je dan kada se nadilaze sve susjedske svađe i razmirice i cilo se misto nađe skupa na mašakarama! Tako će i u subotu, 3. veljače sve biti dopoušteno i mi svi ujedinjeni u našoj silbenskoj karnevalskoj tradiciji. Zato zaboravite Karneval u Rijeci, poklade na Lastovu i ove godine dođite na Silbu. Doživite tradicionalne mašakare uz bodulske običaje u ambijentu našeg malog netaknutog raja!, najavljuje i poziva Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba, te ističe da su za predstojeću feštu od mašakra na Silbi aranžmane već bukirali Slovenci, Norvežani, Nijemci, Austrijanci, ali i poneki turisti iz daleke Australije.

U subotu, 3. veljače, program biti otvoren u 14 sati turnirom na zjogu, uz besplatne prijave za turnir i beplatnu gozbu, jelo i piće koje su za maškare osigurali Poljoprivredna zadruga Silba i Sportsko ribolovno društvo. Nakon bogate gozbe, silbenska će se karnevalska povorka s boćališta uputiti do glavne luke Žalić, u 16 sati uslijedit će predaja ključeva sela meštru karnevala, nakon čega će silbenske maškare zavladati otokom!

Glavna će fešta biti u caffe baru „Turist“, u središtu mjesta, pod budnim okom Margit Žunić, vlasnice cafe bara, koji je poseban po tome što je jedini kafić na otoku koji radi  cijele godine. Sprema se i prigodan program za najmlađe, pa će se tako od 17 do 19 sati održati povorka dječjih maškara i odabir najboljih maski. Od 19.15 sati mještani i gosti moći će uživati u prigodnom showu žonglera s vatrom, a u 19.30 poćet ćesredišnja fešta maškara na Silbi, uz tomobolu, izvačenje nagrada, ples i zabavu uz DJ EKI-ja do dugo u noć.

Katamaran Miatoursa u petak, 2. veljače polazi iz Zadra u 17 sati, a na sam dan mašakara, u subotu, 3. veljače, u 14 sati. Povratak je moguć u nedjelju, 4. veljače u  16.20.

Svi koji se odluče za maškare zafešatati po silbenski, informacije o smještajnim kapacitetima mogu dobiti putem upita na mail: kontakt@tzsilba.hr, a Turistička zajednica mjesta Silba ponovno će za sve goste osigurali promotivnu cijenu smještaja od 100 kuna po danu. 

Sve informacije o programu silbenskih mašara možete pratiti na službenoj fb stranici TZ mjesta Silba
 
Fotografija TZ mjesta Silba