Najviše novca Općini Preko, najviše projekata s područja Tkona

Najviše novca Općini Preko, najviše projekata s područja Tkona

PREKO – Na osnovi Javnog poziva u kulturi, Ministarstvo kulture za provedbu projekata u 2018. godini zadarskim je otocima ukupno dodijelilo bespovratnih 1,520.000 kuna. I to u programima zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima, zaštite arheoloških kulturnih dobara i zaštite nematerijalnih kulturnih dobara. 

Među jedinicama lokalne samouprave, najviše novca, 200.000 kuna, dobila je Općina Preko za dva projekta u programu zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima – za obnovu i zaštitu dviju vjetrenjača na otočiću Ošljaku 100.000 kuna i za projekt obnove Tvrđave sv. Mihovila 100.000 kuna.

– Obje prijave na Javni poziv Ministarstva kulture odnosile su se na izradu projektne dokumentacije, odnosno predprojektne studije  jer su i obnova dvaju mlinova iz 16. stoljeća na Ošljaku i Tvrđave sv. Mihovila golemi projekti koji će se realizirati u nekoliko razina i faza. Što zbog zahtjevnih radova, što zbog novca. Pogotovo Tvrđava sv. Mihovila tako da ćemo taj projekt vjerojatno prijaviti i na Program prekogranične suradnje, najavljuje načelnik Općine Preko Jure Brižić, te podsjeća da su vjetrenjače na Ošljaku 2016. godine uvrštene u Registar kulturnih dobara RH i kada projekt nakon obnove u cijelosti zaživi, bit će odlična poveznica kulturne baštine i turizma te jedan od dodatnih aduta u promociji Općine Preko i otočnog turizma. 

Za projekt obnove Tvrđave sv. Mihovila Općina Preko lani i preklani od Ministarstva kulture dobila je 200.000 kuna, i to za izradu arhitektonskog 3D snimka te za arheološke iskope unutar same tvrđave.

U Programu zaštite na nematerijalnim kulturnim dobrima Općina Tkon od Ministarstva kulture dobila je ukupno 180.000 kuna za tri projekta. 

– Za nastavak započetih radova na rekonstrukciji zvonika Župne crkve sv. Tome Apostola iz 14. stoljeća dobili smo 100.000 kuna. Crkva je obnovljena 1938., a nastradala je savezničkom bombardiranju 1944. godine. Zvonik je neprimjereno obnovljen 1945. godine, a stanje cijele crkve je donekle sanirano 1956. Od tada se nisu izvodili nikakvi zahvati na zvoniku, sve do 2017. godine kada je pomoću potpore Ministarstva kulture u iznosu od 100.000,00 kuna i financijskog udjela Općine Tkon  počela rekonstrukcija i vraćanje u prvobitno stanje, a sve temeljem prethodno izrađenog projekta za rekonstrukciju piramide zvonika. Sada ćemo nastaviti s provedbom započetog projekta nakon čega će  visina zvonika od popločanog crkvenog dvorišta do vrha piramide biti 24,80 metara, umjesto prijašnjih 16,6 metara). Osim toga, Općina Tkon je u postupku ugovaranja nastavka radova za dodatnih stotinjak tisuća kuna koji bi se trebali okončati ovog proljeća, objašnjava Bruna Vojvodić, viša stručna suradnica za fondove EU u Općini Tkon.

Projekt Veliki tor u Ugriniću, kulturno dobro iz 16. stoljeća, dobio je 50.000 kuna, a odobrenim novcem, uz sufinanciranje iz vlastitog proračuna, Općina Tkon i izradit će idejni projekt rekonstrukcije,  konzervacije i prezentacije kulturnog dobra, kojim se, uz ostalo, definira i buduća namjena objekta. Planirani su i radovi na privremenom osiguravanju od urušavanja te postavljanju zaštitnih sredstava i upozorenja. 

U Programu zaštite arheoloških kulturnih dobara Općina Tkon dobila je 30.000 kuna za Utvrdu Pustograd  iz 6. stoljeća, u čiju je obnovu i zaštitu krenula 2016. godine. Dosad je prokrčen put od podnožja brda do vrha, napravljeno je geodetsko snimanje i 3D lasersko skeniranje očišćenog dijela, raščišćen je preostali dio zidnog plašta te je pokrenut program sustavnog dokumentiranja. Sa 30.000 kuna u ovoj godini planira se nastavak čišćenja te izrada idejnog projekta, konzervacije i prezentacije utvrde te početak radova na najugroženijim dijelovima.

U programu zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima Općina Pašman za uređenje starog mlina, nekadašnje uljare u Neviđanima, dobila je 50.000 kuna. 
Prema riječima zamjenika općinskog načelnika Andre Magića, dosad je u obnovu mlina utrošeno već oko 800.000 kuna.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je za taj projekt 300.000 kuna, kontinuirano se ulaže i iz općinskog proračuna i dosad je mlin većim dijelom stavljen u funkciju. Ljeti u njemu radi ured turističke zajednice, koristi se i kao izložbeno-galerijski prostor, a sa sada odobrenih 50.000 kuna uredit će se stare prese i zidovi u prizemlju i taj prostor imat će isključivo muzejsko-galerijsku namjenu. Planiramo se javiti i na natječaj Hrvatske turističke zajednice kako bismo budući muzej i prezentacijski centar do kraja opremili najsuvremenijom tehnologijom kakva se, primjerice, koristi u Muzeju drvene brodogradnje u Betini, dodao je Magić.

Na području Tkona još je nekoliko projekata dobilo „zeleno svjetlo“ Ministarstvo kulture, ali nije ih aplicirala lokalna samouprava nego različite crkvene, kulturne i obrazovne ustanove. Tako je u programu zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima Samostanu sv. Kuzme i Damjana za obnovu Benediktinskog samostana Ćokovac odobreno 40.000 kuna, u programu zaštite arheoloških kulturnih dobara za istraživački projekt brodoloma kod otočića Gnalića Sveučilište u Zadru dobilo je 100.000 kuna, a Međunarodnicentar za podvodnu arheologiju 40.000 kuna. Sveučilište u Zadru, Odjel za Arheologiju, dobilo je 20.000 kuna za istraživanje ostataka crkve sv. Aleksandra na lokalitetu Poljana u Tkonu. U programu nematerijalnih kulturnih dobara projektu Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona Ministarstvo kulture odobrilo je 10.000 kuna za radionicu „Suhozidi mojih didova“.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara,  u programu zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima, odobrila je nekoliko projekata koje je na našim otocima prijavila Zadarska nadbiskupija: Građevinski kompleks Guerini u Salima dobit će 100.000 kuna, Crkva Gospe od Karmela na Silbi 200.000 kuna, obnova zvonika na crkvi Marijina Uznesenja u Pagu 150.000 kuna i 100.000 kuna za crkvu Marijina Uznesenja u Starom Pagu te 80.000 kuna crkva sv. Andrije na otoku Vrgadi. Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe dobilo je 60.000 kuna za obnovu Kapetanske kuće Marinić i Torete.

U programu zaštite arheoloških kulturnih dobara Arheološki muzej Zadar dobio je 30.000 kuna za projekt u Starom gradu Pagu, Javna ustanova Park prirode Telašćica u Salima 40.000 kuna za arheološki lokalitet sv. Ivan – Gruh (Stivanje polje), Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju, 20.000 kuna za istraživački projekt špilja Vlakno na Dugom otoku.

U programu nematerijalnih kulturnih dobara, Grad Pag dobio je 10.000 kuna za Školu paške čipke – Paška čipkarica, a toliko je dobio i paški Samostan benediktinki sv. Margarite za projekt Izrada i prezentacija paške čipke.

Osim 1,520.000 kuna za zaštitu nepokretne baštine, Ministarstvo kulture dodijelilo je zadarskim otocima 281.804 kune za zaštitu pokretne baštine. Sve projekte aplicirale su župe ili samostani na pojedinim otocima, odnosno Zadarska nadbiskupija.

Tako je Župa obraćenja sv. Pavla u Kukljici za glavni oltar crkve Gospe od Sniga dobila 99.154 kuna, Župa sv. Lovre u Lukoranu 18.000 kuna za sliku “Bogorodica s Djetetom i svecima” iz 18 stoljeća, a Župa sv. Mihovila u Neviđanima 29.000 kuna za sliku “Čudo sv. Antuna Padovanskog” iz 17. stoljeća u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Mrljanama.

Župi Uznesenja b. Djevice Marije na Olibu Ministarstvo kulture odobrilo je 23.000 kuna za oltarnu palu “Uznesenje Marijino” iz 1882. godine u crkvi sv. Stošije, a Župi Rođenja bl. Djevice Marije u Zapuntelu za kipove anđela lučonoša iz 18. stoljeća 17.650 kuna. Samostan sv. Margarite u Pagu dobio je potporu za srebrne liturgijske predmete od 14. do 19. stoljeća u iznosu od 70.000 kuna, za drvenu gredu s reljefnim prikazima Jaganjca Božjeg iz 15. stoljeća 7000 kuna i za kanonske tablice iz 18. stoljeća 18.000 kuna.
 
Andrina Luić/Zadarski list