LAGUR-u Plodovi mora iz Kali za projekte odobreno 16,603.400 kuna

LAGUR-u Plodovi mora iz Kali za projekte odobreno 16,603.400 kuna

KALI – Ministarastvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo, odobrila je Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu Plodovi mora iz Kali 16,603.400 kuna za provedbu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje do 2020. godine.

Iz proračuna Europske unije za tu je namjenu izdvojeno 85 posto novca, a iz proračuna RH 15 posto. Od ukupnog iznosa potpore, 75 posto (12,452.550 kuna) dodjeljuje se zainteresiranim korisnicima za provedbu operacija u okviru prihvatljivih mjera navedenim u Lokalnoj razvojnoj strategiji u ribarstvu (LRSR). Ostatak, 25 posto, namijenjen je za tekuće troškove i troškove vođenja LRSR.

Zainteresirani korisnici mjera već sada mogu početi smišljati projekte od kojih će cijela zajednica imati koristi, mogu se doći informirati u ured Plodova mora u Kalima ili se javiti elektronskim putem. Na mrežnoj stranici LAGUR-a Plodovi mora dostupne su sve informacije o mjerama, financiranju, osmišljavanju i provedbi projekata.

LRSR Lagur-a Plodovi mora opisuje ribarstveno i akvakulturno područje LAGUR-a koji obuhvaća općine otoka Ugljana s pripadajućim manjim otocima, Dugi otok s pripadajućim manjim otocima te Grad Zadar s otocima Olib, Silba, Premuda, Škarda, Ist, Molat, Iž i Rava.

U LRSR 2014.-2020. nalazi se 19 mjera, indikativni plan otvaranja i financiranja natječaja, upute za prijavitelje te financijski iznos za svaku pojedinu mjeru, odnosno projekt.
 
Mjere obuhvaćaju više prioriteta kao što su: poboljšanje prirodnog okruženja i kvalitete okoliša; valorizacija i promocija ribarske i maritimne baštine; poticanje promocije i povećanja potrošnje ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture; jačanje pozicije ribarskog sektora u lokalnom gospodarstvu; poticanje alternativnih načina zarade i inovativnog poduzetništva vezanih uz ribarski sektor gospodarstva te osiguranje lokalnog razvoja i dobrobiti ribarske zajednice.