Dječja klapa Baliniera prva na natjecanju Istria Cantat u Puli!

Dječja klapa Baliniera prva na natjecanju Istria Cantat u Puli!

PREKO – Dječja klapa Baliniera, u kojoj pjevaju djeca iz Preka, Ugljana, Kali i Banja, osvojila je danas na Međunarodnom natjecanju zborova Istria Cantat u Puli rvo mjesto!

Nastupili su u kategoriji folklorne zborske glazbe i od mogućih 30, međunarodni ocjenjivački sud dodijelio im je 23 boda.
 
– Pjevali smo tri tri kompozicije – “Vratija se Šime”, “Okrug selo” i “Sinoć kad sam robu prala”, a žiri je ocjenjivao interpretaciju, pjevačko umijeće, težinu programa i opći umjetnički dojam (intonacija, stilistika, dosljednost partituri i ostalo). Djeca su bila odlična, uzbuđena, ali sigurna u sebe, što se očito svidjelo i žiriju kad nam je dodijelio prvo mjesto, odnosno “Gold Prize”, javila nam je prof. Nada Smoljan, voditeljica Dječje klape Baliniera.

Bio je ovo prvi nastup naših malih otočnih grdelina na jednom velikom međunarodnom natjecanju, na kojemu je nastupilo 25 različitih zborova u četiri kategorije: klasična zborska glazba, duhovna zborska glazba, folklorna zborska glazba i – popularna zborska glazba. U međunarodnom ocjenjivačkom odboru bili su Fabio Pecci (Italija), 
Bojan Pogrmilović  (Hrvatska), Johannes van der Sandt (Južna Afrika)  i Branko Starc (Hrvatska).

Natjecanje se održalo u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a organizatori su bili Hrvatska udruga zborovođa, Mješoviti zbor Cantus PoPuli i  druga za očuvanje spomena na istarske skladatelje.

Odlazak na Međunarodno natjecanje zborova Istra Cantat Dječjoj klapi Baliniera omogućili su Općina Preko i TZO Preko, koji su pokrili troškove puta i smještaja, Udruga žena Luzor platila je kotizaciju i pomogla u šivanju odjeće za nastup, a Općina Kali financirala je troškove prehrane.

U Dječjoj klapi Baliniera pjevaju Enola Brižić, Lisa Gregov, Matija i Roko Pažanin, Jakov Kačan, Vid Višić i Trisatn Mogilevsky iz Preka, Roza Svorcina i Magdalena Švorinić iz Ugljana, Efa Zelenčić iz Kali i Lucija Pedišić iz Banja.
 
Fotografija Nada Smoljan