“Silbenski tanac” uvršten u kulturno nematerijalno dobro Hrvatske

“Silbenski tanac” uvršten u kulturno nematerijalno dobro Hrvatske

SILBA – “Sibenski tanac” zaštićen je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, odlučilo je Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

Izvorna folklorna skupina Silba njeguje tu plesnu tradiciju od osnutka 1969. godine na poticaj zaljubljenika u otok i njegove običaje. Danas je očuvano pet izvornih plesova koji datiraju iz 17. i 18. stoljeća –  “Silbenski tanac”, “Boem”, “Šotiš”, “Quatro passi” i “Postolina”. 

Prema strukturi prostornog oblikovanja, “Sibenski tanac” sastoji se od dva dijela. U prvome se u parovima obilazi prostor uz promjene smjera kretanja, a u drugome dijelu pleše u dva reda, muškarci nasuprot žena. Stil se odlikuje gracioznošću te finim i dostojanstvenim mirnim plesanjem “kako to dolikuje pomorcima”. 

Za očuvanje, obnovu i prenošenje tradicije tanca na mlađe naraštaje otočana posebno je zaslužna obitelj Zlatana Sinidičića, a za njegovo bilježenje i poduku na školama folklora Hrvatske matice iseljenika Ajša Rudžija, čime je prihvaćen i u široj amaterskoj zajendici, ali i profesionalnom Ladu. 

 
“Sibenski tanac” osobita je lokalna suvrstica, stariji sloj žive plesne tradicije i važan simbol identiteta stanovnika Silbe, stoji u obrazloženju Ministarstva kulture. 
 
Fotografija FB/Izvorna folklorna skupina Silba