Prečani i Zadrani glasovima dočarali ljepotu iščekivanja Spasitelja

Prečani i Zadrani glasovima dočarali ljepotu iščekivanja Spasitelja

PREKO – U sklopu Krševanovih dana kršćanske kulture i već tradicionalnog Božićnog koncerta, 27. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru scenski oratorij “Svit za Spasom vapije” izveli su Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra, Zbor sv. Cecilije Župe Preko, Udruga žena Luzor iz Preka i članovi KUD-a Preko.

Predvođeni dirigentom i autorom teksta i glazbe prof. Ivom Nižićem, gosti iz Zadra i Preka publici, koja im je aplauzom dvaput zahvalila na otvorenoj sceni, dočarali su otočnu božićnu Muku koja se naslanja na starozavjetne pasionske slike o Sinu Čovječjem te događaje koji su se zbili u punini vremena kad je klatno povijesti označilo vrijeme Njegova silaska, misterijsko vrijeme Rođenja, Pasije i Pashe.

Čestitajući autorima i izvođačima, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je kako su svi odreda svojim glasovima dočarali ljepotu iščekivanja Spasitelja.

– Ne zna se što je bilo ljepše i bolje, scenografija, glazba, pjevači ili glumci. Osjetili smo golemu čežnju prikazanu u ovom velikom skazanju koju su stoljećima ljudi nosili u srcu, čekali Spasitelja i doživjeli tu ljepotu. Ipak, najljepše što će svatko od nas ponijeti sa sobom u srcu jest to što su nam zbor Condura Croatica i Prečani sve to dočarali na hrvatskom jeziku. I mi smo s vama sudjelovali u ovom skazanju. Učinili ste nas ponosnima što živimo u ovoj zemlji, zemlji maslina, zemlji smokava…, ustvrdio je nadbiskup Puljić.

Kako je u programskoj knjižici napisao autor, prof. Ivo Nižić, Božji silazak, među ljude i biblijski otočni pejzaž, ispričan je otočnim životima djeda, oca, djece i matere. Djed – poput Mojsija zna za pustinju, otočnu pustoš i Brdo objave, on nakon osame zna za blizinu Jahvinu koja u praštanju i pomirenju stoluje. Otac – kojemu se Bog u patnjama javlja, a čije “maslinovo drivo” nosi znakove muke (ruzinave brukve, kljiške i mlatić, trnovu krunu u njezinim krošnjama, spužvu namočenu kvasinum na Maslinskoj gori, maslinov križ na njegovim leđima) slike su njegove osobne, otočne i hrvatske nacionalne povijesti. Djeca – idući kozjim stazama otočne osame, poput pastira, ozareni tajnovitom radošću, po kamenitim putovima njihovih otaca, dotiču tragove Njegove blizine. Mati –  i njezin potresni govor na “Božji don” o rasipničkoj ljubavi Onoga kojeg su otočani iščekivali završava otočnom molitvom “Buog će se roditi u tvojemu srcu kad čoviku pružiš rubac i Cirenac mu budeš na putu”.

Otok je mjesto susreta božanskog i ljudskog, mjesto Božjeg silaska u čovještvo. Silazak se događa u svetom vremenu – u vrimenu od pantivika, didov i pradidov, u vrimenu Kairosa, u ono vrime, Božje vrime. 

Redateljica je dramska umjetnica Milena Dundov, tekst su interpretirali Martina Pedišić, Josip Batistić i Jakov Kačan, scenograf je Robert Košta, majstor svjetla Ivo Nižić ml., a dirigent prof. Ivo Nižić. 

Kako je bilo na tradicionalnom Božićnom koncertu u zadarskoj katedrali, pogledajte u FOTOGALERIJI