Ministarstvo mora: Sve ostaje po starom, otočne karte neće poskupjeti!

Ministarstvo mora: Sve ostaje po starom, otočne karte neće poskupjeti!

PREKO – Nakon objave plovidbenog reda za 2018. godinu i novog cjenika s poskupljenjem otočnih karata do 20 posto, što je izazvalo buru reakcija na svim otocima, danas je sve vraćeno na staro.

Na poticaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet održalo je danas, 28. prosinca 2017. godine, sjednicu na kojoj je izvan snage stavilo Otočni cjenik za 2018. godinu, a prema kojemu bi na dijelu linija došlo do određenog povećanja cijena otočnih karata, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kao što je jučer najavljeno, Otočni cjenik za 2018. neće se primjenjivati, nego će korisnici otočnih iskaznica prijevoz s otoka i na otoke i dalje plaćati prema Cjeniku iz 2017. godine. Također, za djecu od 3 do 12 godina u izvansezonskom i sezonskom razdoblju primjenjivat će se cijena iz 2017. godine.

Naime, novi Otočni cjenik bit će definiran nakon donošenja Zakona o otocima, a što se očekuje tijekom 2018. godine te odgovarajućim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim će se obuhvatiti i pitanje otočnih karata.

Međutim, ističe se u priopćenju, potrebno je naglasiti kako dio Odluke Vijeća, a koji se odnosi na smanjenje cijena u izvansezonskoj i sezonskoj plovidbi na državnim linijama, ostaje na snazi. To znači da će, primjerice, cijena za prijevoz automobila u izvansezonskom i sezonskom razdoblju na trajektnoj liniji Split – Vela Luka – Lastovo biti manja za do 160 kuna, na trajektnoj liniji Vis – Split biti manja za do 45 kuna, na trajektnoj liniji Zadar – Mali Lošinj za do 37 kuna, na liniji Stari Grad – Split za do 30 kuna i sl.