Najveći francuski prerađivač ribe uložio u Mardešić četiri milijuna eura

Najveći francuski prerađivač ribe uložio u Mardešić četiri milijuna eura

SALI – Nakon ulaganja vrijednog četiri milijuna eura u obnovu pogona,Tvornica ribljih konzervi Mardešić d.o.o. u Salima udvostručit će proizvodnju na 12 milijuna konzervi godišnje.

Najavio je to jučer na otvaranju nove proizvodne linije u 112 godina staroj tvornici ribljih konzervi u Salima Jean François Hug, generalni direktor Chancerelle, jedne od najvećih i najstarijih svjetskih  tvornica za preradu ribe iz francuske pokrajine Bretanje, u gradu Douarnenezu, koji je od travnja, sa zadarskom tvrtkom Arbakommerc, suvlasnik Mardešića.

– Oslonit ćemo se na znanje i iskustvo Mardešićevih radnika te uz našu tehnologiju i distributivni lanac i kvalitetnu jadransku sitnu plavu ribu, koju će nam osigurati zadarski Arbakommerc, učiniti ovu otočnu tvrtku poznatim izvoznikom, dodao je, a prema riječima direktora Arbakommerca Pavla Paunovića, novi vlasnici saljske „fabrike“ zadržat će svih sedamdesetak radnika i osigurati dodatna radna mjesta.

– Za Sali i Dugi otok ovo ulaganje ponajprije znači očuvanje radnih mjesta. Za Mardešić to znači povećanje kvalitete proizvoda, izvoza i konkurentnosti. Bolji plasman na inozemnim tržištima te rad punim kapacitetom. Spoj jedinstvenog iskustva najstarije svjetske tvrtke ribljih konzervi, francuskog Chancerellea, osnovane 1853. godine u Bretanji, s tradicijom saljskog Mardešića i izvrsnošću Arbakommerca, jamac su uspješnog partnerstva. To više što je to partnerstvo uspostavljeno ovdje, u našim Salima, za koje se veže najstariji zapis o ribarstvu u Hrvata. Uvjeren sam da će to partnerstvo otvoriti veliko francusko tržište našim domaćim srdelama i slanim inćunima. U nastojanju da pridonese tim naporima, hrvatska Vlada uvrstila je Mardešićeve proizvode u Katalog hrvatskih otočnih proizvoda, rekao je na otvaranju novoga pogona predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Za Mardešić, koji se gubitkom konkurentnosti i tržišne pozicije, uz zastarjelu opremu i tehnologiju, našao u bezizlaznoj situaciji, novo partnerstvo prije svega donosi sigurnost. Arbacommerce osigurat će sirovinu, a potencijal Chancerellea kao europskog lidera u preradi ribe jamčit će plasman na francuskom i europskom tržištu.

Zadarski župan Božidar Longin napomenuo je kako nam duga tradicija tvornice Mardešić i najstariji zapis o ribarstvu daju za pravo isticati da smo najribarskija županija u Hrvatskoj. A podaci iz naše novije povijesti to samo potvrđuju. 

– Gotovo 75 posto uzgoja bijele ribe i tune u našoj županiji i u ovom trenutku tri ribarske luke koje idu u raspis, Gaženica, Lamjana i Biograd, zasigurno nam daju dobru i kvalitetnu perspektivu. Kada Gaženica bude u cijelosti završena, sigurno će biti ribarsko središte kakvoga nema na Mediteranu. Ali mi radimo i na uspostavi Zeleno-plavog centra, koji će objediniti preradu ribe i preradu voća, najavio je Longin.

Liliane Tanguy, zastupnica Bretanje u francuskom parlamentu, poručila je, pak, kako podržavati proizvode „Made in Croatia“ znači vjerovati u „Made in Europe“. 
-Ekonomska razmjena između Francuske i Hrvatske u stalnom je porastu, a zajednički je interes da nastavimo s tim trendom. Poslovno partnerstvo između Mardešića, Arbakommerca i Chancerellea znači povjerenje za budućnost. Ali ta suradnja za mene kao zastupnicu u francuskom parlamentu prije svega je znak dinamičnog prijateljstva između naših dviju zemalja i dviju ribarskih regija – Zadarske županije i Bretanje, ustvrdila je zastupnica Tanguy.

Kako bi podržala kvalitetan primjer hrvatsko-francuske gospodarske suradnje, otvorenju nove proizvodne linije u Mardešiću prisustvovala je i veleposlanica Francuske u RH Corinne Meunier.
 
Fotografije Ante Župan