Udruga Điran u Beču predstavila kulturnu baštinu Ugljana

Udruga Điran u Beču predstavila kulturnu baštinu Ugljana

UGLJAN – U organizaciji Kulturnog i sportskog društva Zagreb iz Beča, a u sklopu manifestacije „Godina kulture 2017. Austrija – Hrvatska“, u svečanoj dvorani Narodnog učilišta u Beču u petak navečer nastupila je Udruga Điran iz Ugljana. 

U jednosatnom programu, u kojemu su izveli dijelove svog popularnog igrokaza „U storo vrime“ te nekoliko tradicionalnih napjeva, Udruga Điran predstavila je publici otočni folklorni izričaj i običaje našega kraja.

– Lani smo gostovali u Gradišću, gdje smo također predstavili bogatu kulturnu baštinu našega otoka. Ove godine pozvao nas je gospodin Blaško Papić, predsjednik Kulturnog i sportskog društva Zagreb iz Beča, a u cjelovečernjem programu posvećenom raskoši hrvatske kulturne baštine, sudjelovao je i ženski tamburaški sastav Cure iz centra iz Koprivnice tako da su posjetitelji upoznali dio kontinentalne i dio dalmatinske, bodulske tradicije, komentirala je poslije nastupa predsjednica i osnivačica Udruge Điran Ingrid Vuchich te dodala da će nakon Beča nastupiti i u Salzburgu, kao gosti Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca koja će sljedeće godine obilježiti 70 godina organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Austriji.

Uz bogat kulturno-zabavni program, organizatori su pripremili i tombolu, a prvu nagradu, sedmodnevno ljetovanje u Ugljanu, osigurala je Turistička zajednica mjesta Ugljan, koja je uz Općinu Preko bila pokrovitelj gostovanja Udruge Điran u Austriji. 

Veliku potporu nastupu Udruge Điran u glavnom gradu Austrije dalo je i Veleposlanstvo RH u Beču, koje je uoči večernjeg nastupa organiziralo prijem i susret s veleposlanicom Vesnom Cvjetković.

– Možete biti ponosni što ste sudionici velike manifestacije „Godina kulture 2017. Austrija – Hrvatska“, projekta koji je još više zbližio naše dvije zemlje. Hrvatska zajednica u Austriji nositelj je interakcije dviju kultura pa smo zbog toga članovima hrvatske zajednice i njihovim projektima u okviru “Godine kulture” posvetili posebnu pozornost. U bogatom i raznolikom programu istaknuto mjesto pripalo je i  ženama kao umjetnicama, književnicama i stvarateljicama u svim područjima umjetnosti i kulture, stoga me posebno raduje što vidim da su u vašoj udruzi žene u većini, kazala je veleposlanica Cvjetković, koja je članove Udruge Điran i izaslanstva Općine Preko upoznala s bogatom prošlošću palače Hoyos, koju je projektirao slavni arhitekt Otto Wagner, a u kojoj je danas smještena hrvatska diplomatska misija.

Uime Veleposlanstva RH, sudionike i posjetitelje kulturno-zabavne večeri pozdravio je zamjenik veleposlanice Branimir Lončar, koji je također naglasio kako hrvatskoj zajednici pripada istaknuto mjesto u kulturnom, sportskom i društvenom životu Austrije.

Kako je bilo na gostovanju u austrijskoj prijestolnici i u Salzburgu, pogledajte u FOTOGALERIJI

 
 
 
 
 

„U Salzburgu smo bili gosti Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca koja će sljedeće godine obilježiti 70 godina organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Austriji.

Od 1997. misna slavlja služe se u crkvi Sv. Andrije koja se koristi za velik broj glazbenih i kulturnih događanja. Zanimljivo je da je izvorna crkva Sv. Andrije srušena zbog izgradnje šire ceste, a nova crkva je posvećena 1898. godine i u njoj smo imale zadovoljstvo nastupiti.

Putovanje u Austriju, posjet Beču i Salzburgu ostat će nam u divnom sjećanju.

Nadamo se da smo posjetiteljima naših nastupa uspjeli predočiti barem mali djelić ugljanske kulture i da su uživali.“