Vježbanje za žene, rekreativni stolni tenis, odbojka…

Vježbanje za žene, rekreativni stolni tenis, odbojka…

PREKO – Udruga Tim iz Preka organizira dvaput tjedno vježbanje za žene namijenjene ponajprije srednjoj i starijoj generaciji, osobito ženama koje imaju problema s osteoporozom.

Tjelovježba je prva linija obrane od osteoporoze, koju stručnjaci nazivaju pritajenom bolešću jer osobe koje su oboljele od nje najčešće i ne znaju da je imaju sve dok se ne pojave smetnje ili dogodi prijelom kosti. Zasad je jedini pouzdan način otkrivanja bolesti u ranijim fazama koštana dezintometrija, postupak mjerenja gustoće kostiju. Postoje i neke druge metode (apsorpciometrija, rendgensko snimanje, ultrazvuk) koje nisu toliko pouzdane. Ipak, zbog nedostatka pokazatelja prisutnosti bolesti u najvećem broju slučajeva se ona otkriva u uznapredovaloj fazi.

Postoje dva tipa vježbi koji imaju najveći utjecaj na zdravlje kostiju. Prvi tip vježbi su tzv. antigravitacijske vježbe. To su sve one koje se rade na nogama, koje naprežu kosti i mišiće protiv gravitacijske sile. Hodanje, jogging, ples i aerobik su odlični primjeri. Plivanje i vožnja bicikla ne pripadaju tom tipu vježbi; odlični su za srce, ali ne i za kosti.

Drugi tip vježbi koje su najkorisnije za zdravlje kosti je trening snage. Vježbe protiv otpora, kao što su vježbe s utezima i spravama za vježbe snage, učvršćuju kako mišiće tako i kosti. Nije potrebno imati nužno spravu za snaženje tijela, sve se može napraviti vlastitim tijelom u kućnom okruženju.

Vježbanje će se održavati u Domu na žalu srijedom i petkom od 16.30 do 17.15 sati, a prijave se primaju na  tel. 023 286 001 te mob. 091 286 1344 i 099 322 1460. Prijave su obvezne kako bi se unaprijed mogle formirati grupe za vježbanje.

Ove jeseni i zime organizirat će se i rekreativno igranje stolnog tenisa za žene, i to ponedjeljkom i četvrtkom od 20 do 21.30 sati. Prijave se primaju na tel. 023 286 001 i mob. 091 286 1344 te 099 322 1460.

Podsjećamo i da je prošlu subotu ponovno počela rekreativna odbojka za žene. Održava se svake subote od 17 do 18.30 sati.