Potpisan sporazum o financiranju linije Pula – Lošinj – Silba – Zadar

Potpisan sporazum o financiranju linije Pula – Lošinj – Silba – Zadar

PREKO – U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisan je sporazum o zajedničkom financiranju državne brzobrodske linije 9141 Pula – Unije – Mali Lošinj – Ilovik – (Silba) – Zadar. 

Sporazum su potpisali resorno ministarstvo, Agencija za obalni linijski prijevoz i predstavnici Primorsko-goranske i Zadarske županije te gradova Pula, Mali Lošinj i Zadar.

Riječ je o brzobrodskoj liniji, koja je odlukom Vlade Republike Hrvatske iz prosinca 2016. godine, nakon više godina sezonskog održavanja postala cjelogodišnja državna linija, a na kojoj je od lipnja do kolovoza ove godine prevezeno više od 24 tisuće putnika. Naknada za održavanje ove linije od lipnja do prosinca iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a njeno sufinanciranje sa 78,4 posto osigurava Agencija za obalni linijski pomorski promet, Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija s ukupno 10,8 posto te gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar s ukupno 10,8 posto.

Podsjećamo, u rujnu je donesen Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet za razdoblje 2017. – 2020. kojim se prvi put otvara mogućnost korištenja 80 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje projekata iz 28 lučkih uprava u svih sedam obalno-otočnih županija.

– Slijedi nam raspisivanje natječaja kojim ćemo dodjeljivati bespovratna sredstava za financiranje projekata u lukama, koji bi trebali doprinijeti većoj dostupnosti otoka tijekom cijele godine, boljim uslugama za putnike, većoj ekološkoj održivosti i sigurnosti prometa, kao i dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja te drugih usluga otočnim zajednicama, istaknuo je ministar pomorstva, rometa i infrastrukture Oleg Butković te dodao kako je s tim ciljem, samo u ovoj godini, za infrastrukturu luka od županijskog i lokalnog značaja dodijeljeno 55 milijuna kuna, a sedam milijuna kuna za prihvat ribarskih brodova u lukama.