Iz Europe stiže novih deset milijuna eura za otoke!

Iz Europe stiže novih deset milijuna eura za otoke!

PREKO – Zastupnik Tonino Picula sastao se u Bruxellesu s Christopherom Jonesom, zamjenikom generalnog direktora Opće uprave za energetiku Europske komisije. 

Povod susreta bili su nedavno pokretanje Otočnog foruma za energetiku na Kreti i nastavak provedbe Akcijskog plana za otoke (Preparatory Action) koji je Picula predložio s kolegama Santom (MT) i Giuffridom (IT) i za koji je odobreno dva milijuna eura iz proračuna EU, nakon pozitivne evaluacije Komisije i glasovanja Europskog parlamenta.

– Cilj ove akcije je učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije kako bi postali uzor za rješenja na europskoj razini. Pomoći im da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom, istaknuo je zastupnik Picula.

Uime Komisije, Cristopher Jones je zahvalio na inicijativi i dodijeljenim sredstvima.

– Ovih dva milijuna eura odličan su početak! Komisija želi nastaviti ovu hvalevrijednu akciju te radi na mogućem povećanju proračuna s dodatnih deset milijuna eura iz programa HORIZON 2020. Svakako želimo uključiti i hrvatske otoke u taj proces!, komentirao je Jones.

Novac iz Akcijskog plana bit će dodijeljen u sljedeće dvije godine i njime bi trebalo inicijalno pomoći upravo manje spremnim i manje razvijenim otocima poput hrvatskih da se povežu te u sinergiji razviju strateške planove za ostvarivanje energetske neovisnosti. Natječaji će se raspisati u studenom 2017., a rok za predaju bit će siječanj 2018. Ugovori će biti potpisani u travnju sljedeće godine, a isplata novca izvršena do 2020. godine.

– Ministarska deklaracija iz svibnja koju je potpisalo čak 14 zemalja članica, potpora Europske komisije i forum na Kreti najbolji su dokazi da političku podršku imamo. Stoga vjerujem da će i financijska podrška biti sve veća te da će i naši otoci iskoristiti sredstva i tehničku podršku koja će biti na raspolaganju, zaključio je Picula.

U sklpu iste akcije, 22. rujna uspostavljen je i Europski otočni energetski forum (European Energy Islands Forum) na Kreti koji će pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke. Cilj je Foruma na otocima ubrzati prijelaz na čiste izvore energije, kojim će se osigurati sigurnost opskrbe i povoljna cijena energenata te potaknuti otvaranje novih radnih mjesta na otocima.