Počela je nastava za 312 osnovnoškolaca otoka Ugljana!!!

Počela je nastava za 312 osnovnoškolaca otoka Ugljana!!!

PREKO/UGLJAN – Točno u 8.15 sati školsko zvono označilo je početak nastave za 312 učenika OŠ Valentina Klarina u Preku i područnim jedinicama u Kukljici, Kalima, Poljani, Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu.

– Petero je učenika više nego lani, ali ta će brojka vjerojatno rasti sudeći prema dosadašnjem iskustvu. Ljudi se sele zbog posla i koliko god to nekome možda čudno zvučalo, ne odlaze svi s otoka, nego iz gradova dolaze k nama. Ove godine, primjerice, imamo novoga učenika iz Zagreba, doselila je jedna obitelj s Iža, dolaze iz Zadra… Svakako ohrabrujuće! Nažalost, nakon dosta vremena dogodilo se da Kukljica nema nijednog učenika u prvome razredu, i to nije dobro. U Kalima je 15 prvaša, u Preku osam, u Sutomišćici i Poljani pet, u Lukoranu jedan i u Ugljanu devet, govori Kristijan Smud, ravnatelj OŠ Valentina Klarina u Preku.

Iako se planiralo da će od ove jeseni škola prijeći na jednosmjenski rad, to se ipak neće dogoditi. Prema ravnateljevim riječima, zapelo je na administraciji i pripremi projektne dokumentacije jer će se u školi ugrađivati dizalo i raditi tri nove učionice, što je preduvjet za jednosmjenski rad.

– Na vrijeme smo počeli s pripremama, lani u studenome, i na vrijeme predali svu potrebnu dokumentaciju, ali kako to kod nas često biva, sve se otegnulo, stalno su se tražile neke nove suglasnosti i dokumenti. Sve je nakraju završilo u srpnju, prekasno za izbor izvođača i eventualni početak radova. Ali s projektom se ide dalje, raspisat će se natječaj za izvođače radova, a kada će sve biti gotovo, teško je prognozirati, objašnjava ravnatelj Smud.

I ove godine u OŠ Valentina Klarina radit će dvoje pomoćnika u nastavi, ali prvi put i logoped, kojega je angažirala Općina Preko.

– Logoped će dva dana raditi kod nas, a tri u vrtiću. Prema prvim procjenama, imamo 40-ak učenika s različitim smetnjama u pisanju, govoru, čitanju… tako da će logoped imati posla, dodaje ravnatelj te najavljuje ponovno pokretanje novinarske sekcije, koju je škola nekad imala, i kratkog tečaja iz osnova vatrogastva za učenike osmog razreda u suradnji s DVD-om Preko i JVP Zadar.

Kao i svake godine, u predvorju škole s nastavnicima je dočekao učenike, a posebnu dobrodošlicu svi su poželjeli novim učenicima. Nakon kratkog upoznavanja i prigodnog programa, prvaše je u učionicu odvela učiteljica Ljiljana Juravić, koja će sljedeće četiri godine provoditi s njima najviše vremena.

Veselo i uzbudljivo bilo je i u područnoj školi u Ugljanu, gdje je devetero prvašića u učionicu uvela učiteljica Sofija Kralj.

Inače, nova školska godina počela je za nešto manje od pola milijuna učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, od čega je 40.000 prvašića. Osnovaca će u školskoj godini 2017./2018. biti više od 323.000, dok će srednje škole pohađati oko 160.000 učenika. Prema privremenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u prvi razred osnovne škole upisano je 40.115 djece, no točni podaci o broju učenika znat će se nakon 30. rujna, do kada su škole dužne upisati podatke u e-Maticu.

U Zadarskoj županiji ove je godine 8491 učenik, prvašića je 1651, čak 85 manje nego lani, a srednje škole pohađa 6834 učenika.