Određena visina sufinanciranja katastarske izmjere

Određena visina sufinanciranja katastarske izmjere

PREKO – Jedna od donesenih odluka na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Preko koja će zasigurno pobuditi velik interes mještana tiče se sufinanciranja katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga na području katastarskih općina Preko, Poljana i Sutomišćica. 

Odlukom se određuje visina sredstava kojima fizičke i pravne osobe (sunivestitori) – nositelji prava na nekretninama na području k.o. Preko, Poljana i Sutomišćica sudjeluju u sufinanciranju provedbe nove katastarske izmjere. 

Kako je pojasnio Jure Brižić, načelnik Općine Preko, visina sredstava kojima fizičke osobe sudjeluju u sufinanciranju usluga utvrđuju se po suinvestitoru. Fiksni (paušalni ) dio iznosit će 1000 kuna, a za jednu katastarsku česticu (izgrađeno/ neizgrađeno građevinsko zemljište i poljoprivredno zemljište) izdvojit će se po 100 kuna.

– Visina sredstava kojom pravna osoba sudjeluje u sufinanciranju usluga iznosit će za fiksni (paušalni) dio 2500 kuna, a za jednu katastarsku česticu po 200 kuna. U slučaju kada na prijavljenoj katastarskoj čestici ima više suvlasničkih udjela, razrez sufinanciranja može teretiti jednog dogovornog suvlasnika, napominje Brižić te dodaje da će udio u sufinanciranju radova Državnu geodetsku upravu stajati  1,589.233 kuna, a preostali iznos vrijedan 1,721.669 kuna sufinancirat će suinvestitori putem Općine Preko.

Podsjetimo, u srpnju 2016. godine potpisan je ugovor između Općine Preko i Državne geodetske uprave o katastarskoj izmjeri za katastarske općine Preko i Sutomišćica na oko 970 hektara, a u svibnju ove godine posao je proširen potpisivanjem aneksa ugovora za izmjeru naselja Poljana na 261 hektaru.

Sve pojedinosti Odluke o sufinanciranju katastarske izmjere, možete pročitati na mrežnoj stranici OPĆINE PREKO