Unutarnji svijet žena u apstrakcijama ruske slikarice Oksane Veber

Unutarnji svijet žena u apstrakcijama ruske slikarice Oksane Veber

PREKO – Oksana Veber, ruska slikarica koja je često progovarala kroz ženske portrete, i na najnovijoj izložbi pod nazivom „Refleksije“ predstavlja se iznimno kolorističnim apstrakcijama u čijoj se pozadini naziru ženski likovi. 

Četrdeset i tri slike, ulja i akrilna boja na platnu, nastale u protekle dvije godine na otoku Ugljanu, premijerno je u ponedjeljak  navečer izložila u galeriji Dom na žalu u Preku jer je otok, prema vlastitu priznanju, mjesto njezina najvećeg mira, inspiracije i ravnoteže.

Iako izlaže diljem Europe, sa stalne londonske adrese najradije se vraća na otok Ugljan, u Kukljicu, koja je na neki način postala njezino duhovno utočište.

– Svaka slika može se iščitati na svoj način, ovisno o kutu gledanja i osobi koja je promatra. U pozadini većine ovih slika su ženski portreti koji su odraz nekih mojih stanja, kroz njih ja progovaram pa tako možemo reći i da svaki portret ima elemente  autoportreta. Željela sam prikazati emocije, unutarnji svijet, impresije žene u današnjem svijetu, u 21. stoljeću. Ženski svijet gledan iz različitih aspekata. To mi je vrlo važno!, objašnjava slikarica te ističe kako je osim „ženskog pisma“ zanima i suodnos prirode i urbanog te uloga pojedinca u tome.

– Željela bih da usporimo, da promatramo život oko sebe, učimo iz te prirode koja uvijek ima neku dobru priču za nas, poručuje.

Dio ljeta provodi u Hrvatskoj, na otoku Ugljanu, i to radno jer je okruženje iznimno motivira i nadahnjuje.

– Ovdje osjećam dobru energiju, puna sam elana i planova za budućnost tako da ljeto provodim radno, ali to ne osjećam kao muku nego kao opuštanje. Na otoku imam idealne uvjete za rad: nevjerojatnu tišinu i mir. Ovdje mogu nesmetano slušati klasičnu glazbu, posebno operu, šećem šumom, bavim se jogom…, kaže.

Oksana Veber umjetnica je međunarodnog ugleda i značaja, rođena je u Altaju, u Rusiji. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Kijevu. Tijekom razvijanja svoga slikarskog stila, koristila se raznim tehnikama, od akvarela na papiru, tradicionalne tehnike na bazi ulja na platnu, akrila na platnu…

Raspon tema, motiva i stilova Oksane Veber vrlo je širok, od krajobraza do portreta, a uključuje grafički, modni i virtualni dizajn. Poznata je po portretima dame u ekstravangardnim  šeširima.

Prije desetak godina Oksana Veber kao članica jedne likovne kolonije došla je prvi put na Ugljan, izlagala je u Kukljici, Preku, Zadru, diljem Europe, u SAD-u… O njezinu radu na otvorenju izložbe govorili su Mladenka Mašina i Venko Mavar.

Nakon Preka, slike s izložbe „Refleksije“ bit će postavljene u galerijama Londonu i Pragu, a u Domu na žalu mogu se razgledati do 21. kolovoza, svaki dan od 20 do 22.30 sati.