Na Školjiću održana radionica „Malo veći istraživači mora“

Na Školjiću održana radionica „Malo veći istraživači mora“

PREKO – Ispred POU Dom na žalu i na Školjiću u utorak je održana druga ovoljetna znanstveno-edukativna radionica „Malo veći istraživači mora“.

Cilj radionice, koja je organizirana u suradnji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i PUO Dom na žalu, bio je da se djeci što više približi morski ekosustav te važnost mora i njegova očuvanja.

Voditeljica dr. sc. Melita Mokos radionicu je započela uvodnim razgovorom o moru i zanimljivim primjerima iz morskog svijeta te njegovoj raznolikosti i važnosti mora za život čovjeka. Nakon toga su djeca otplivala do Školjića i u njegovu podmorju upoznali razne morske organizme poput morskih cvjetnica, algi, školjkaša, rakova, koralja, spužvi i riba. Kroz razgovor i pitanja otkrivala su se različita „morska znanja“. Osim toga, igrajući se istraživača mora, djeca su se upoznala i s biologijom mora, ekologijom te ronjenjem kao metodom istraživanja mora.

– Ovakav oblik učenja djeci je vrlo zanimljiv i s veseljem usvajaju nove spoznaje o morskom okolišu, njegovu istraživanju i važnosti mora i prirode općenito. Na taj način u svoje stavove i razmišljanja ugrađuju osjećaj za potrebom očuvanja okoliša i prirode. Potrebno je što više ovakvih i sličnih radionica za djecu, ali i za odrasle, kako bi društvo spoznalo i (ponovno) otkrilo važnost mora i njegovu ulogu u životu svakog čovjeka bez obzira na to gdje se nalazi, smatra voditeljica dr. sc. Mokos.