Radionica zaboravljenog zanata – pletenja siknjica

Radionica zaboravljenog zanata – pletenja siknjica

PREKO – Najprije se vlati sita sortiraju prema debljini i dužini. Duže vlati se upotrebljavaju za proizvodnju većih, a kraće za proizvodnju manjih siknjica. Prije pletenja vlati sita moraju se namočiti da se lakše savijaju i ne pucaju prilikom pletenja, najbolje u moru…

Objašnjavo je na radionici pletenja siknjica u POU Dom na žalu gospodin Boris Travica iz Mrljana. Siknjice je, kaže, naučio je raditi od poznatog majstora toga danas zaboravljenog zanata gospodina Meštrića iz Kukljice.

Siknjica (sito) sastoji od pletenog dijela i oboda. Sirovina za pleteni dio su vlati sita (lat. Juncus scirpus) koje Travica bere na području Nina i Privlake jer rastu samo na boćatu terenu, ili, pak, na otoku Rabu odakle je rodom njegova supruga. Nekad je sita bilo u i Lukoranu. 

Manji obod za siknjicu radi od drva smreke, a veći od jele. Cijelu siknjicu potom učvrsti konopom za pletenje mreža.

– Treba biti vješt prilikom branja sita jer je sito dosta oštro pa se čovjek lako ubode. Treba biti oprezan i prilikom bušenja oboda da se ne ozlijediš čeličnom iglom, a na kraju nerijetko osvane i pokoji žulj na prstima od stezanja obruča kojim se određuju oblik i čvrstoća siknjice, pojasnio je Travica polaznicima radionice.