Lipa naša Komoševa: do sredine kolovoza šest radionica u Malom Ižu

Lipa naša Komoševa: do sredine kolovoza šest radionica u Malom Ižu

IŽ/PREKO – U sklopu projekta  „Lipa naša Komoševa“ do sredine kolovoza održat će se šest radionica u kojima će osim djece i mladih sudjelovati i odrasli, a bit će zabavne i namjernicima, bez obzira željeli se aktivno uključiti ili biti samo publika.
 
Nakon prošlotjednih radionica izrade razglednica kojima se prezentira otok Iž, te oslikavanja zida uljarne i stepenica na Putu Makovca, u četvrtak 3. kolovoza u 19 sati slijedi radionica „Glagoljaški dizajn pregače“ koju će voditi prof. Mišela Nežić. Polaznici će glagoljskim slovima oslikati pregače i tako dobiti unikatni suvenir, podsjetnik na ljeto u Komoševoj.
 
Za četvrtak 10. kolovoza u planu je program posvećen tradiciji otoka Iža. S početkom u 19 sati održat će Večer čakavske poezije koju priređuje prof. Barbara Kostović Punoš, a zamišljena je kao poetski ugodni razgovor i prijateljsko pjesničarenje ukrug.
 
Djeca starijeg uzrasta čitat će pjesme čakavskih autora Slavka Govorčina, Ankice Piasevoli, Tomislava Meštrića i Jakše Fiamenga. U 20 sati uslijedit će izvedba Iškog kola. Zainteresirani polaznici iško će kolo početi uvježbavati 8. kolovoza pod vodstvom prof. kineziologije Tamare Smetko Martinov.
 
U nedjelju 13. kolovoza u 20 sati bit će prikazana scenska igra prema tekstu “Ježincova škrapica” Tonke Alujević.
 
Rezultat je to dramske radionice koju vodi Barbara Kostović Punoš s kojom još od sredine srpnja vrijedno vježba desetak mališana u dobi od 4 do 13 godina.  U sklopu dramske radionice izrađivat će se i scenografija, a svi zainteresirani u Komoševu mogu doći u poslijepodnevnim satima 7. kolovoza.
 
Prije izvedbe scenske igre, s počekom u 19 sati, održat će se kuharska radionica gdje će se pod vodstvom Dijane Popovac pripremati jedno tradicijsko iško jelo.
 
U utorak 15. kolovoza na poluvremenu vaterpolo  utakmice u kojoj se tradicionalno natječu ekipe mladih i starijih, bit će izvedena točka sinkroniziranog plivanja.
 
Uvježbavanje ove točke trajat će od 7 do 14. kolovoza, a treninge će, s početkom u 18 sati, voditi Tamara Smetko Martinov, glavna trenerica HAKSP “Mladost” i instruktorica sinkroniziranog plivanja godinama djeluje na unaprjeđenju razvoja sinkroniziranog plivanja u Hrvatskoj.
 
Projekt „Lipa naša Komoševa“ provodi udruga „Eko-Zadar“, a s 19.997,96 kuna sufinancira ga Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša. OTP banka d.d. projekt je potpomogla donacijom u iznosu od 1.500,00 kuna.