Novi brod za traganje, spašavanje i prijevoz bolesnika s otoka

Novi brod za traganje, spašavanje i prijevoz bolesnika s otoka

PREKO – U Velikoj vijećnici Zadarske županije danas su potpisani ugovori kojima se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezalo sufinancirati izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju infrastrukture u dijelu luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova. 

Na taj način će se lučkim upravama omogućiti prijava projekata za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. godine. Sporazume i ugovore s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem ispred Lučke uprave Zadar potpisao je Robert Škifić za ribarski centar u Gaženici, za koji je osigurano 1,220.000 kuna te za projekt Vela Lamjana, kojemu je dodijeljeno 755.000 kuna.

– Zadovoljan sam i sretan zbog sredstava koja su osigurana za naše dvije ribarske luke te ovom prigodom zahvaljujem ministru Butkoviću što je prepoznao važnost tih projekata. Ribarske luke u Gaženici i Lamjani će činiti jednu cjelinu, a uskoro ćemo u Gaženici dobiti ribarski centar s kojim ćemo se ponositi i kakvog neće biti s obje strane Jadrana, rekao je zadarski župan Božidar Longin. 

Samo sat vremena kasnije, upriličena je primopredaja prvog od četiri broda za traganje i spašavanje, prijevoz bolesnika i inspekcijski nadzor na moru, koji je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture naručilo za Lučku kapetaniju Zadar. Na predstavljanju nepotopivog broda bio je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je rekao kako je ova brodica prva od desetak koliko ih Ministarstvo pomorstva planira nabaviti u sljedeće četiri godine te početak gradnje lučkih flota.

– Osim toga, krenut ćemo u nabavu brodova za lučke kapetanije, tako da su ulaganja u brodove i flotu prioritet ovog ministarstva, dodao je ministar.

Brod je vrijedan 10 milijuna kuna, proizveden je u talijanskom brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria, može se potopiti i vratiti prvobitan položaj, a zadarska Lučka kapetanija dobit će još tri takva plovila.

Prije preuzimanja novoga broda državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac istaknula je kako je upravo zadarska Lučka kapetanija u prošloj godini zabilježila najviše akcija traganja i spašavanja na moru, 34 posto ukupnih intervencija i čak 117-postotno povećanje u usporedbi s 2015. godinom te 106 prijevoza pacijenata sa zadarskih otoka.

A da bi pomoć na moru bila još učinkovitija, najavljen je i novi ustroj lučkih uprava, jer je postojeći iz 20. stoljeća.

– Naglasak će biti na osiguravanju službe traganja i spašavanja 365 dana u godini u okviru zlatnog sata, na cijelom području koje je u našoj jurisdikciji, a to je svih 55.000 četvornih kilometara. U ovom trenutku dobro pokrivamo  unutarnje morske vode i teritorijalno more, nešto smo slabiji samo u pokrivanju u zoni ZERP-a, kazala je Markovčić Kostelac te napomenula da tek predstoji rasprava o tome kako spojiti službe na kopnu i na moru.