Dva ljetna mjeseca knjige će u Kalima biti dostupne na tri plaže

Dva ljetna mjeseca knjige će u Kalima biti dostupne na tri plaže

KALI – Od 15. srpnja do 15. rujna svi koji se zateknu na kaljskim plažama, a osim u kupanju i sunčanju žele uživati u dobrome štivu, moći će besplatno posuditi knjige.

Projekt Narodne knjižnice Kali “Sve (knjige) ćeš na siki nuajti” uključuje izradu triju “knjižnica” – drvenih konstrukcija u obliku spasilačkog tornja, koje će biti postavljene na plažama – Batalaža, Mul i Luka, a sadržavat će ormarić s policama napunjen knjigama na besplatno korištenje lokalnom stanovništvu, djeci, turistima i slučajnim prolaznicima, i to svaki dan 8 do 20 sati. Noću će knjižnice biti zatvorene!

– Male knjižnice na plaži bit će ispunjene ljetnom literaturom, većinom krimićima i ljubićima te knjigama za djecu, ali naći će se i pokoji klasik za one kojima Sunce ne smeta u oštrenju moždanih vijuga. Korisnici će knjige moći vratiti na police ili ih zadržati ako im se koja posebno svidi ili ako je žele darovati prijatelju, poznaniku, voljenoj osobi… Osim uživanja u lijepoj riječi, cilj je ovoga projekta produljiti život knjigama jer svi naslovi koji će biti ponuđene u malim knjižnicama, a ima ih 320, otpisani su u Narodnoj knjižnici Kali, što znači da im je sudbina bila kontejner za stari papir. Mi smo se ipak odlučili za revitalizaciju, pojasnila je Marta Kolega, knjižničarka u kaljskoj knjižnici te izrazila nadu da će se projekt svidjeti i domaćima i turistima koji ljeti posjećuju Kali.

 
Prije nepuna dva mjeseca Narodna knjižnica Kali prijavila je projekt knjižnice na plaži na natječaj za donacije Kajo Dadić pod nazivom “Naš doprinos zajednici”, a Jakov Kolega skicirao je 3D model knjižnice u okolišu. Nažalost, projekt nije prošao na natječaju, ali to mlade Kaljane nije spriječilo da ideju provedu u djelo i otvore prvu 
 knjižnicu na plaži na Jadranu.

Sličan pilot-projekt prošle je godine pokrenula Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, čiji je bibliokombi dvaput tjedno dovozio knjige na Foginovo kupalište na Korani. U međuvremenu, Karlovčani su otišli korak dalje i uz ponudu knjiga na kupalištu otvorili i Riječno kino.

Knjižnice na plažama nisu rijetkost u svijetu. Popularna plaža La Romaniquette u blizini Marseillesa u južnoj Francuskoj poznata je i po knjižnici koja ima tri natkrivena mjesta za čitanje i nudi više od 300 naslova. A na pješčanoj plaži odmarališta Albena uz Crno more u Bugarskoj otvorena je knjižnica sa čak 6000 knjiga na 15 različitih jezika. Gosti odmarališta mogu besplatno posuđivati knjige i imaju mogućnost ostaviti neke nove naslove. 

Veliku knjižnicu na plaži prije dvije godine otvorili su i Kinezi, i to u Beidaihe New Districtu, udaljenu tri sata vožnje od Pekinga. “Malo” manju knjižnicu, kao rezultat privatne inicijative umjetnika Srečka Vilharja, dobili su i naši susjedi Slovenci na plaži u Kopru te u Portorožu i Ankari.