“Usvajanjem Zakona o koncesijama nastavlja se privatizacija javnog dobra”

“Usvajanjem Zakona o koncesijama nastavlja se privatizacija javnog dobra”

PREKO – Sa 77 glasova ZA i četiri glasa PROTIV Sabor je danas (petak, 30. lipnja) donio  Zakon o koncesijama nakon što je glasanje o njemu iznenada, ujutro, uvršteno na dnevni red. 

Oporba je tražila treće čitanje, pred zgradom Hrvatskog sabora prosvjedovali su predstavnici Pokreta otoka i Centra za mirovne studije…. No parlamentarna većina odlučila je “po svome”, a iz Pokreta otoka, koji je bio najaaktivniji u pokušajima da se predloženi zakon revidira u korist lokalnih zajednica i zaštite javnih dobara, najavljuju kako neće posustati:

“Dragi pokretači, otočani, građani i prijatelji. Danas se dogodilo ono čega smo se bojali. Zakon je izglasan bez ijednog uvaženog amandmana. Danas je zorno prikazan način na koji naša vlast osporava naše mišljenje, smije nam se u lice i likuje nad njihovom pobjedom. Način na koji je zakon donesen evidentno pokazuje namjeru da ga se zloupotrijebi. S ovim izglasavanjem zakona nije kraj našoj borbi, priključite nam se i prestanimo gledati kako nam otimaju najvrijednije resurse koje imamo. Ne dajmo naše more, otoke i obalu! Uključite se, sudjelujte i pratite što se događa u vašoj lokalnoj zajednici. Ne bojte se ustati protiv, ovo se tiče svih nas i naše budućnosti!

Usvajanjem ovakvog Zakona o koncesijama nastavlja se privatizacija javnog dobra, plaža, luka, mora, voda, cesta, željeznica, naftovoda… Sada kada ništa drugo nije preostalo, plijen su prirodni resursi, naši otoci i obala. Pokret otoka kreće u otpor primjeni ovog zakona na štetu javnog interesa i lokalnih zajednica”, navode iz Pokreta otoka.

– Ključno je pitanje hoće li Pokret otoka postati pokret otpora. Koristit ćemo sve pravne mogućnosti za osporavanje donošenja zakona, procedure donošenja zakona i davanja svih koncesija, osobito onih na pomorskom dobru, izjavila je Maja Jurišić iz Pokreta otoka.
 
Fotografija Pokret otoka