Otočno vijeće: Planira se proširenje uporabne funkcije Otočne iskaznice

Otočno vijeće: Planira se proširenje uporabne funkcije Otočne iskaznice

PREKO – U petak je u gradu Visu održana 16. sjednica Otočnog vijeća na kojoj se raspravljalo o izradi novog Zakona o otocima, mjerama i aktivnostima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za održivi razvoj otoka te o otocima u kontekstu fondova Europske unije.

 
Ministrica Gabrijela Žalac naglasila kako će novi Zakon o otocima biti usmjeren sukladno odrednicama Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka te će osigurati novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka kao i uvođenje novog koncepta “Pametnih otoka” te proširenje uporabne funkcije Otočne iskaznice na nove mjere kao što su subvencioniranje vode, otočnog javnog cestovnog prijevoza, potpore otočnim poslodavcima i mnoge druge. 

– Novim ćemo Zakonom osigurati strateški pristup planiranju razvoja otoka te ih smjestiti u EU kontekst kako bi se projekti s naših otoka što kvalitetnije pripremili i nominirali za financiranje!, istaknula je ministrica Žalac te dodala da je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kroz Prioritetnu os 7 “Povezanost i mobilnost” i Specifični cilj 7ii1: Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, predviđena alokacija 80 milijuna eura iz Kohezijskog fonda te da se zbog važnosti otoka u budućnosti planira uspostaviti zasebni mali operativni program namijenjen isključivo za otoke i njihov razvoj.

– Uprava za otoke, koju smo osnovali u svibnju ove godine, sustavno će brinuti o svim aspektima otočnog razvoja te zajedno s otočanima raditi na pripremi projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova.”  istaknula je Žalac.

Predstavnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, govorila je o mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo provodi i planira provoditi na otocima te posebno naglasila potrebu definiranja novog strateškog okvira za javni linijski pomorski prijevoz, korištenja novih tehnologija i ”pametnih” alata prilikom planiranja te modernizaciju sustava prijevoza.

Otočno vijeće savjetodavno je tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije čiji je zadatak kreiranje savjeta, mišljenja i prijedloga u postupku donošenja akata koji se tiču provođenja mjera i aktivnosti vezanih za ukupni održivi razvoj otoka.