Upoznajte ljepote Telašćice na podmorskoj poučnoj stazi Tripuljak

Upoznajte ljepote Telašćice na podmorskoj poučnoj stazi Tripuljak

SALI – Park prirode Telašćica od prošlog je vikenda bogatiji za još jedan sadržaj namijenjen posjetiteljima, i to svih dobnih skupina.

Na oko 200 metara dužine, otvorena je podmorska poučna staza Tripuljak, koja pruža jedinstveni doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti bogatog i očuvanog podmorja PP Telašćica. Staza nije zahtjevna, mogu je koristiti svi koji znaju plivati i roniti s maskom i disalicom. Obilazak traje 30 minuta i obuhvaća plivanje i podvodno razgledavanje na malim dubinama uz mogućnost korištenja audio-vodiča i edukativne ploče na doživljajnim točkama. Mogu se vidjeti brojne populacije riba, trpova, ježinaca, algi, morskih spužvi, rakova i školjkaša te arheološki artefakti koji krase podmorje parka.

Poučna staza dijelom je financirana u sklopu projekta SEA-Med ˝Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u morskim zaštićenim područjima˝ (Udruga Sunce, WWF ).
 
U PP Telašćica ističu kako je cilj projekta doprinijeti razvoju parka kao turističke destinacije na principu održivosti  te promociji prirodnih i kulturnih vrijednosti.  Uspostaviti nove i inovativne sadržaje za posjetitelje u zoni uvale Mir u svrhu optimizacije posjećivanja, a u skladu s načelima zaštite prirode te podignuti svijest posjetitelja  o prirodnim vrijednostima zaštićenog područja i značaju zaštite prirode te u konačnici stjecanje novih vještina stručne službe Javne ustanove i lokalnog stanovništva.

Primjeri sličnih staza su podmorska staza u uvali Verige Nacionalnog parka Brijuni te na području Šibensko-kninske županije. Na Mediteranu poznata je još i podmorska staza u Nacionalnom parku Port-Cros u Francuskoj.