Predstava “Žrvanj života” na Tjednu folklora u Betini na Murteru

Predstava “Žrvanj života” na Tjednu folklora u Betini na Murteru

BETINA – Posljednjeg dana manifestacije „Tjedan folklora u Betini“ na Murteru , izvedena je predstava “Žrvanj života” u izvođenju članice Udruge ‘Luzor’,  KUD Preko, dio zbora Sv. Cecilija Župe Preko te mladih glumca amatera iz Preka.  Scenu je osmislila Milena Dundov,  postavio Robert Košta, a umjetnički osvijetlio Ivo Nižić,  oboje iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Scena za predstavu bila je  postavljena je u jednoj od kamenih kaleta starog dijele Betine u sjeni stoljetnih kamenih kuća, živog spomenika pučke dalmatinske arhitekture. Žrvanj života nastao je na predlošku bilješki dviju djevojaka iz Preka Vere Gregov – Tomašević i Jelica Peranić.  U misaonim slikama govore nam o kulturnom identitetu i etničkoj baštini Preka, a uključuju  život i običaje u obitelji težaka, način privređivanja,   ženidbene običaje,  dječje igre te nošnju koja se nosila u raznim prigodama, a  nastala su na želju Zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka, prije više od pola stoljeća.  Sjećanja zapisana u bilješkama govorili su tadašnji stanovnici  Preka stariji od 80-ak godina i sve do prije nekoliko godina čuvane su u župnom dvoru.

Zapise je dramski obradila i postavila na scenu Milena Dundov, dramska umjetnica, glumica u mirovini  Zadarskog kazališta lutaka, u vedri koloplet priča iz sjećanja starijih stanovnika Preka, koje njihova mati govori djeci  pred spavanje, kao i kroz humorne dijaloge o dogodovštinama iz života poznatijih Prečana, župnika i mjesnih trgovaca, te papučera koji je tada u Preku bilo dvadesetak, a izrađivali su „firale“ kožne otočne cipele.   

Bilješke su vrijedan dokument koji govori o otočkom kulturnom identitetu malog gradića s početka 19. stoljeća, o jeziku, duhovnoj baštini s elementima etnologije, koje je dijelom u svojim bilježnicama crtežom ostavio slikar Franjo Salgheti Driolli, a obradio i predstavio javnosti akademik Ivo Petriciolli.  Napisana sjećanja stratifikacijski ulaze u pore života u Preku u stoljeću, koje je donijelo mnoge  gospodarsko- socijalne i društvene promjene u životu otočana, s odrazom duha vremena.  

Posebno su dobro opisani žendbeni običaji u Preku, preško kolo i izvorna pjesma ‘U kolu sam bičvu izgubila’, obraćanje mladenaca jedno drugom, kao i hrana koje se posluživala gostima i mještanima na vjenčanju. Zanimljivo jest, da se u Preku mladenke do 1902. godine udavale u crvenoj nošnji, a nakon toga vremana, običaj se mijenja i mladenka u vrijeme vjenčanja nosi plavi fušton. Publika je sa zanimanjem popratila izvođenje predstave i velikim pljeskom ispratila izvođače, kad je ljetna nevera praćena kišom omela kraj predstave. 

Predsjednica KUD-a Zora iz Betine, Marinka Fržop zahvalila se gostima na dolasku i uloženom trudu u postavljanju predstave na Tjednu folklora u Betini. Predstavi je nazočio načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima te je zahvalio domaćinima na toplom gostoprimstvu i ujedno ih pozvao na uzvratni posjet Preku na Otočnu besidu koja se tradicionalno održava u „Jardinu“ u Preku.   

Fotografije: Jasna Marcelić