DV Ćok iz Tkona jedini ekološki vrtić na dalmatinskim otocima

DV Ćok iz Tkona jedini ekološki vrtić na dalmatinskim otocima

TKON – Među 347 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj koje su stekle status Međunarodne eko-škole, u Zadarskoj ih je županiji pet. Tri škole, Obrovac, Gračac i Preko, te dva vrtića, Zadar i Tkon, koji je ujedno i najmlađi nositelj ekološkog priznanja. 

Uz vrtić u Malom Lošinju, Dječji vrtić Ćok iz Tkona jedini je otočni vrtić u Dalmaciji na čijem pročelju vijori prepoznatljiva zelena zastava. Prije dva tjedna obnovili su status Međunarodne eko-škole i krenuli u novo, dvogodišnje projektno razdoblje koje će im, nadaju se, ponovno osigurati prestižno priznanje.

A što su sve naučili i zašto je baš njihov program prepoznat i nagrađen, pokazali su na maloj svečanosti koju su u četvrtak upriličili za roditelje, „kumove“ – JKU Prvenj i Pitter Yachting – te predstavnike Općine Tkon.

– Ovo nam je bio prvi put da obnavljamo status Međunarodne eko-škole i nije bilo nimalo jednostavno. Desetak škola i vrtića nije uspjelo! Morali smo ispuniti stroge kriterije, vrtić je trebao krenuti u smjeru ekologije i sve je u protekle dvije godine bilo posvećeno tome. Konkretno, mi smo se opredijelili za zdravu prehranu i odvajanje otpada, u čemu nam je pomogla JKU Prvenj. Projekt se zvao „Jedem odgovorno“, za što smo dobili i novac Europske komisije, a koristili smo hranu lokalnih proizvođača, OPG-ova, i obrađujemo svoj mali vrt sa začinskim biljem i sitnim povrćem, objašnjava Ana Kuštera, ravnateljica DV Ćok iz Tkona. 

Nedavno su, dodaje, započeli s provođenjem projekta „Suhozidi“, u sklopu kojega će dovršiti 20-ak metara zida na Glagoljaškoj stazi prema Ćokovcu, što će raditi pod mentorstvom Udruge Dragodid i Konzervatorskog odjela u Zadru.

– Naš cijeli ekološki projekt sastoji se zapravo od tri priče koje se isprepliću: zdrav život, kulturna baština i razvrstavanje otpada. Projekt smo prijavili i na natječaj OTP banke te dobili 10.000 kuna, što je za naš mali vrtić pravo bogatstvo, ističe ravnateljica i najavljuje da će se u obnovu suhozida uključiti i roditelji djece, koji i inače sudjeluju u većini projekata, a veliku potporu pruža im i Općina Tkon.

Mala svečanost bila je prilika i da se oproste od šestero djevojčica i dječaka koji će u rujnu krenuti u prvi razred, tako da će ih sada biti 22.

– Od jeseni će nas sigurno biti više jer posljednjih godina roditelji upisuju djecu s navršene tri godine, a kada je vrtić otvoren, imali smo uglavnom petogodišnjake ili djecu u maloj školi. Roditelji sada upisuju mlađu djecu tako da imamo dvije mješovite grupe. Već ovaj vikend u vrtiću će biti življe nego inače jer nam u posjet dolazi 132 djece iz vodičkog vrtića, koji također ima status Međunarodne eko-škole, kaže Ana Kuštera.