Druženje s Udrugom Luzor uz poeziju, glazbu i ples u Preku

Druženje s Udrugom Luzor uz poeziju, glazbu i ples u Preku

PREKO – Večer poezije Udruge žena LUZOR iz Preka održana je i ove godine u dvorani POU Dom Na Žalu, u subotu uvečer, 20. svibnja 2017.

Pjesme su čitale članice Udruge LUZOR: Mercedes Ceda Barić, počasna predsjednica Udruge, Sonja Kačan, također jedna od osnivača Udruge, Rosanda Smud, koja je ove godine prvi put predstavila svoje poetske uratke, Katarina Grbas, mlada suradnica Udruge čije je dvije pjesme nadahnuto pročitala njena majka i naravno „Luzarice“, pod ravnanjem Marte Dević, prekrasno su otpjevale dvije pjesme sa svog repertoara.  

Gošće Večeri bile su članice KUD-a Sv Mihovil i Biserka Perić iz Poljane, stalna sudionica Večeri poezije od 2003. godine, koja  je pročitala tri pjesme iz svoje knjige poezije, na čakavici; Darija Perić, učenica iz Zadra koja je svojim talentom zaslužila da joj gimnazija uredi i tiska prvu knjigu poezije, a publika u Preku pljeskom izmoli da pročita još pjesama; Vanesa Imrović, balerina iz Zagreba čiji je nastup izazvao oduševljenje  te posebna gošća, Stanislava Nikolić Aras iz Zadra/Dubrovnika, koja je predstavila svoju novu knjigu poezije „Nedolično i vrijedno spomena“ izdanu krajem 2016. u Ediciji Durieux. 

Stanislava Nikolić Aras pročitala je  nekoliko pjesama i iz svoje prve zbirke „Takve se stvari događaju ljudima“ u izdanju Algoritma 2014. Osvrnula se i na kratkotrajni rad u OŠ“Valentin Klarin“ u Preku u svojstvu profesora hrvatskog jezika na zamjeni te na lijepe uspomene sa šetnji otokom prema tvrđavi Sv Mihovil s kolegama. Iskreno ganuta pjesmama koje su pjesnikinje s otoka, kao i mlada Darija Perić, pročitale u prvom djelu Večeri, uspjela je izborom svojih pjesama uspostaviti komunikaciju na način koji je mnoge zainteresirao da zavire u njene dvije knjige poezije kao i knjigu kratkih priča „Meke granice“.  

Na kraju programa bend iz Preka, LiceMista, izveo je nekoliko svojih pjesama te performans „Kupimo staro željezo, kupimo…“ kojim su izazvali podijeljene reakcije publike, ali ponajviše smijeh i pljesak. Pjesme koje izvode Lice Mista gustog su zvuka, izuzetne muzikalnosti i sa specifičnom poetikom. Stihovi su na govornoj čakavici današnje mladeži s otoka  i po tome je ovaj bend zanimljiv i autentičan, a pjesme same po sebi itekako su vrijedne pažnje te promišljanja i izvan okvira glazbene kritike.
Program je osmislila i moderirala Jasna Frankić Brkljačić, plesna i kazališna umjetnica,  predsjednica Udruge, koja je tijekom programa u razgovoru s publikom i sudionicima podsjetila i na velikog pjesnika s otoka, pokojnog Joju Ricova iz Kali te mu je odana počast uz zvučni snimak njegovog glasa dok izgovara svoju pjesmu „Molitva jutru“. Pjesmom ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za poeziju, Boba Dylana, „Blowing in the wind“ najavljen je nastup benda Lice Mista uz čiju je glazbu plesala balerina Vanesa Imrović iz Zagreba.

Trodjelna struktura Večeri,- otočki pjesnici,- predstavljanje knjige „Nedolično i vrijedno spomena“ Staše Aras, te koncert benda Lice Mista uspio je okupiti i „store i mlode“ u publici koja je s iskrenom pažnjom i glasnim pljeskom reagirala na program. Zadnji dio Večeri pratio se uz frite i kroštule koje su pripremile članice Udruge LUZOR. Tehničku pomoć pružila je Mladenka Mašina ravnateljica Pučkog veleučilišta i Općina Preko koja je ustupila općinski razglas te Luka Košta koji je oblikovao ton i vodio program. 
 
tekst i foto: Jasna Frankić Brkljačić