Brižić, Boško, Ćosić i Mušćet slavili u prvom krugu, popravni u Kalima i Salima

Brižić, Boško, Ćosić i Mušćet slavili u prvom krugu, popravni u Kalima i Salima

PREKO – Na jučerašnjim lokalnim izborima načelnike su nakon prvog kruga dobile općine Preko, Kukljica, Pašman i Tkon. U drugom krugu načelnika će dobiti općine Kali i Sali.

Jure Brižić novi je načelnik Općine Preko. U prvom krugu kandidat HDZ-a i HSU-a osvojio je 56,24 % glasova birača, dok je njegov protukandidat Srečko Rušev dobio 35,58 % glasova birača. Vladajuća koalicija imat će stabilnu većinu i u općinskom vijeću, jer je HDZ-ova lista sa 40,88 % glasova osvojila 6, a lista Karla Novoselića 2 mandata. Lista nositelja Iva Uhode osvojila je 3, a lista Marija Košte 2 mandata.

Hvala svim biračima koji su prepoznali nas kao najkvalitetniju opciju za razvoj naše općine. Posebno sam ponosan što sam, kao načelnički kandidat zajedno sa svojim zamjenikom Karlom Novoselićem, pobijedio u svih osam mjesta naše općine. To nas uistinu obvezuje da od prvog dana novog mandata nastavimo s radom za boljitak svih mjesta naše općine. Napravili smo ozbiljan program, koji ima uporište u proračunskim sredstvima, ali i drugim izvorima financiranja poput EU fondova i sredstava nacionalnih ministarstava. Sve što smo obećali u kampanji, namjeravamo provesti jer nam je cilj da naš otok bude mjesto zadovoljnih ljudi, od djece do umirovljenika. Čestitam i ostalim političkim opcijama koje su sudjelovale na izborima. Pozivam ih na zajednički rad na projektima koji bi trebali donijeti novi zamah u razvoju naše općine. Svi konstruktivni i dobronamjerni prijedlozi su dobrodošli, poručio je Brižić.

U općini Kali načelnik će se izabrati nakon drugog kruga. Tamo će se sučeliti dosadašnji načelnik Duško Vidov (SDP) koji je osvojio 37,24 % glasova i Marko Kolega (HDZ-HSS-HSLS-HSU-HSP) koji je osvojio 36,80 % glasova. Što se tiče vijeća, HDZ je s koalicijskim partnerima osvojio deset posto više od SDP-a, ali će mu za većinu trebati podrška jedne od nezavisnih lista koje su ušle u vijeće – Lovre Vidova ili Zdenka Vidova.

U Kukljici je nezavisni Marin Boško kao jedini kandidat uvjerljivo osvojio novi mandat. Njegova je lista osvojila 59,35 % glasova za općinskom vijeće, lista Ante Martinovića osvojila je 26,66 % glasova, a lista HDZ-a 13,97 % glasova.

Niti u općini Pašman nije bilo neizvjesno, jer je jedini kandidat za načelnika bio HDZ-ov Krešimir Ćosić koji je osvojio 77,96 % glasova. Lista HDZ-a osvojila je 58,10 % glasova, a nezavisna lista Branislava Mađerića 41,89 % glasova.

Najneizvjesnije je bilo u Tkonu, gdje je drugi mandat izborio aktualni načelnik Goran Mušćet. On je osvojio 49,78 % glasova, a njegov protukandidat Boris Katičin 48,25 % glasova. S obzirom na to da su bila dva kandidata neće biti drugog kruga, iako niti jedan nije osvojio više od 50 posto glasova. Mušćetova lista osvojila je i jednog vijećnika više u utrci za općinsko vijeće tako da će imati stabilnu vlast.