U subotu čišćenje podmorja u Parku prirod Telašćica

U subotu čišćenje podmorja u Parku prirod Telašćica

SALI – U subotu, 20. svibnja. 2017. godine Javna ustanova Park prirode Telašćica u suradnji s Ronilačkim klubom KPA Zadar i studijem podvodnih znanosti i tehnologija (UNIZD) organizira  ekološku akciju na području Parka prirode Telašćica. 

Ovoga puta u ekološku akciju uključen je i projekt BLUE SMART Sveučilišta u Zadru te WWF koji će održati predavanje na temu održivog upravljanja otpadom. 

Ronilački klub KPA Zadar osnovan je 1959. godine i među prvima su prepoznali važnost očuvanja podmorja te više od 20 godina aktivno sudjeluju u ekološkim akcijama čišćenja podmorja. Zahvalnost duguju nesebičnom trudu tajnika Damira Velemira koji je bio posebno aktivan u promociji ekoloških akcija. U godišnjem programu ronilačkog kluba ekološka akcija u Parku prirode Telašćica najvažnija je ekološka akcija za klub. 

Suradnja u ekološkim akcijama Javne ustanove i ronilačkog kluba KPA Zadar traje od 2000. godine. Sve je započelo u sklopu projekta „Gradovi uz more“ kada je organizirana akcija čišćenja uvale Mir te poribljavanje s podlanicama autohtonog podrijetla. Nakon te akcije, uočen je problem otpada na morskom dnu te potreba za redovitim ekološkim akcijama i osvješćivanjem lokalnog stanovništva i posjetitelja. Od 2000. godine do danas, u sklopu ekoloških akcija, izvađeno je oko 60.000 kg otpada. Tijekom godina ekološkim akcijama pridružili su se i drugi ronilački klubovi, a potporu su pružili Hrvatski ronilački savez, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Hrvatska zajednica tehničke kulture, ŠRD Kornat, DVD Sali, Turistička zajednica Općine Sali, Udruga Tovareća mužika, JK Guc i lokalno stanovništvo Dugog otoka.

BLUE SMART (Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources) projekt održat će prvo predavanje o aktualnim izazovima i prijetnjama kojima su danas izloženi mora i oceani. BLUE SMART projekt odobren je u sklopu natječaja ”Blue Careers in Europe” koji je raspisala Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) u ime Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.  

Morski ekosustavi na Zemlji danas su više no ikad suočeni s mnogim problemima kao što su klimatske promjene, morski otpad, invazivne vrste, porast turizma, neodgovorni ribolov i neodrživa akvakultura. Predavanje će pružiti analizu budućih izazova pred kojima se nalaze morski ekosustavi i plavo gospodarstvo današnjice, s posebnim osvrtom na Jadransko more. Predstavit će se različiti aspekti održivog upravljanja morskim resursima, od morskih zaštićenih područja do ribolova i akvakulture.

Vreće i rukavice dijelit će se u 7 sati u caffe baru Maritimo za one koji dolaze svojim brodovima iz Sali, oni koji dolaze iz Telašćice, dobit će vreće i rukavice u uvali Mir u 8.30 sati.