Potpora otočnom poduzetništvu preduvjet je razvoja otoka

Potpora otočnom poduzetništvu preduvjet je razvoja otoka

PREKO – Nacrt mišljenja Europskog odbora regija „Poduzetništvo na otocima: doprinos teritorijalnoj koheziji“ usvojen je u petak na plenarnom zasjedanju Odbora regija u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Zastupnik Tonino Picula pozvan je, kao osnivač i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke, da se obrati na plenarnom zasjedanju gdje je podržao mišljenje izvjestiteljice Marie-Antoinette Maupertuis. Poručio je da Mišljenje nudi brojne konkretne prijedloge o tome što se može učiniti za naše otoke, primarno kroz poduzetništvo.

– Otočne regije suočavaju se s posebnim izazovima, a poduzetnici igraju važnu ulogu za stvaranje radnih mjesta i gospodarsku dinamiku u Europskoj uniji. No, poduzetništvo na otocima suočava se i s posebnim strukturnim poteškoćama, a naš je cilj rješavati izazove s kojima se susreću, uključujući ograničenu dostupnost, izolaciju, veliku ovisnost o uskom rasponu gospodarskih aktivnosti i vrlo malim unutarnjim tržištima, dodao je Picula.

Podsjetio je na povijesnu Rezoluciju o posebnoj situaciji otoka koju je Europski parlament usvojio lani u veljači: 

– Ona je pokazala da je Europski parlament prepoznao važnost otoka i potrebu da se otočna pitanja pojave na dnevnom redu EU. No, pokazala je i da razumije da su kohezijskoj politici na otocima potrebne ozbiljne izmjene za strategiju nakon 2020. godine. 

Naglasio je da ovo mišljenje pokazuje kako se Parlament i Europski odbor regija potpuno preklapaju u odgovorima koje bi EU trebala dati te potvrđuje da žele posebne, dobro promišljene i dugoročne aktivnosti, a ne samo formalne promjene. 

Mišjenje priznaje temeljnu važnost kohezijske politike u nastojanju da se uspostavi uravnotežen regionalni razvoj u EU, kao najprimjerenija politika za rješavanje problema razlika u razvoju među otocima i drugim europskim regijama. Podsjeća i na posebne karakteristike najudaljenijih područja koja se suočavaju s problemima koji su dodatno otežani njihovim specifičnim ograničenjima te znatno uvjetuju njihov gospodarski i socijalni razvoj.