Pašmanci u središtu Maribora počastili oko 5000 “vjernih” turista

Pašmanci u središtu Maribora počastili oko 5000 “vjernih” turista

PAŠMAN – Ususret sezoni, Općina Pašman i turistička zajednica i ove su godine na glavnom mariborskom trgu organizirali predstavljanje gastronomske i kulturno-zabavne ponude svojih mjesta kako bi još jednom zahvalili prijateljima iz Slovenije koji već desetljećima ljetuju na njihovu otoku.

– Poznato je da su Slovenci naši vjerni gosti, ne samo da ljetuju, neke obitelji na Pašmanu provedu i pola godine. Vlasnici su kuća za odmor i apartmana, potpuno su se udomaćili i za nas su oni prije svega prijatelji. Uveli smo običaj da ih prije ljeta posjetimo u Mariboru, počastimo i zahvalimo te da one koji nisu nikad bili na Pašmanu pozovemo da nas posjete, kaže Andro Magić, načelnik Općine Pašman, koji je sa 15-ak suradnika i vlasnika ugostiteljskih objekata od Ždrelca do Kraja protekli vikend u Mariboru organizirao trosatno druženje.

Sve što su donijeli, dodaje, planulo je u trenu, a bilo je tu 30-ak kilograma pečenih srdela, salate od hobotnice, paštete od tune, domaćih kolača, vina, likera, sve što vrijedni Pašmanci sami proizvode na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. Planuli su i prospekti, biciklističke karte, vodiči, a goste je zabavljao Trio Fešta.

– Prema interesu koji su pokazali, a u tri sata koliko smo bili na trgu prošlo je sigurno 5000 ljudi, mislim da će Slovenci i ovoga ljeta biti naši najbrojniji gosti. A kao prethodnica prvi vikend u lipnju na Pašman, na  team-building,  dolazi gradonačelnik Maribora dr. Andrej Fištravc sa 15-ak svojih suradnika, najavljuje Magić i podsjeća da su u prošloj godini u mjestima Općine Pašman od 204.414 noćenja stranih turista Slovenci ostvarili oko 90.000. 
 
Fotografije TZO Pašman