Sudar “Sisa” i “Jurja Dalmatinca” u Gaženici, nema ozlijeđenih

Sudar “Sisa” i “Jurja Dalmatinca” u Gaženici, nema ozlijeđenih

PREKO – U subotu oko 19.30 sati, u Gaženici, zbog tehničkih problema, sudarili su se trajekti “Sis” i “Juraj Dalmatinac”. 

Srećom, nitko nije ozlijeđen, a putnici su, uz polusatno kašnjenje, umjesto “Sisom”, do Preka prevezeni trajektom “Vladimir Nazor”. Prema informacijama očevidaca, na trajektu “Sis”, koji je prema plovidbenom redu u 19.30 trebao isploviti prema Preku, otkazali su motori i udario je u “Dalmatinca”, koji je bio na susjednom vezu. Trajekti su odvojeni konopima.

Kratkim priopćenjem oglasila se i Jadrolinija: “Prilikom isplovljavanja iz luke Gaženica u 19:30 sati, radi nastalog tehničkog problema, došlo je do kontakta broda Sis i trajekta Juraj Dalmatinac vezanog u luci Gaženica. Oba broda nisu pretrpjela značajna oštećenja, a putnici su umjesto brodom Sis na otok Ugljan prevezeni trajektom Vladimir Nazor”.

Priopćenjem se nakon očevida oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja motornog trajekta „Sis“ sa trajektnog pristaništa broj 6, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta „Juraj Dalmatinac“, koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5.

Posada trajekta „Sis“ u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta.

 
U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora.

Brodu „Juraj Dalmatinac“ očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, dok brod „Sis“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja, a njegovi putnici koje je trebao prevesti na redovnoj liniji 431 Gaženica – Preko, zbog kvara upravljačkog mehanizma prevezeni su trajektom „Vladimir Nazor“.
Trajekt “Sis” do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt „Juraj Dalmatinac“ danas otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoga je Lučka kapetanija Zadar brodu izdala svjedodžbu za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka.
 
Očevidne radnje u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode u tijeku su, a redoviti Izvještaj o ovom događaju biti će objavljen na službenim web stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po okončanju službenih postupanja.

Pogledajte što je snimila naša čitateljica Jelena Đuriš
 
Fotografije Jelena Đuriš i Vitomir Višić