Od zadarskih otoka najviše registriranih obrta na Ugljanu

Od zadarskih otoka najviše registriranih obrta na Ugljanu

PREKO – Prenosimo tekst iz Zadarskog lista o porastu broja obrta u prošloj godini na zadarskom području, uključujući i otoke.

Prema riječima Mladena Malte, predsjednika zadarskog Udruženja obrtnika, u prošloj – 2016. godini registrirano je 12 novih obrta. 

– Broj ukupno registriranih obrta koji pripadaju zadarskom Udruženju, prema našim podacima – posljednjeg dana prošle godine iznosio je 3153 obrta. Nakon 2006. godine, kada je zabilježen najveći broj članova našeg Udruženja – 4059 obrta, taj je broj nažalost, s godinama postupno padao. Trend opadanja broja obrta nastavio se sve do prošle godine, izvijestio je Malta na redovnoj skupštini. 

Od ukupnog broja, čak 60 posto članova Udruženja registrirano na području Grada Zadra, i to 1879 obrta, a slijede Preko, Vir, Starigrad, Bibinje, Sali, Nin i Sukošan.

– Ono što je također vrlo važno za istaknuti jest i činjenica da je od ukupnog broja registriranih obrta koje “pokriva” Udruženje obrtnika Zadar, 14,6 posto registrirano sa sjedištem na otocima, a to je 11 obrta više nego prethodne godine. Najveći broj obrta registriran je na otoku Ugljanu. Od ukupnog broja obrta, 17 posto je registrirano kao sezonski obrt. Muškarci su vlasnici 68, a žene 32 posto obrta, dodao je Malta.

Predsjednica Nadzornog odbora Vesna Parić govorila je o financijama pa je tako izvijestila svoje kolege da je Udruženje u protekloj godini ostvarilo prihode u ukupnom iznosu od 1,203.640,52 kuna, od čega se 925.839,32 kuna odnosi na temeljni prihod od komorskog doprinosa.
 
– Rashodi su ostvareni u ukupnom iznosu od 884.511,02 kn, što je na koncu godine rezultiralo viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 319.129,47 kuna, zaključila je Vesna Parić.